Dansers Diego Vázquez en Faizah Grootens in Pendiente. © Carlos Quezada

Mexicaans dansgezelschap eerste keer in Nederland

Op vrijdag 26 mei trad het Mexicaanse dansgezelschap Laleget Danza voor het eerst op in Nederland. De avondvullende dansvoorstelling Pendiente/ False Cognates speelde in het ICOONtheater te Amersfoort. Nu presenteert het gezelschap hun programma op 6 juni bij het Herman van Veen Arts Center op Landgoed De Paltz te Soest, alvorens naar Bratislava door te reizen voor hun Europese tour.

De dansvoorstelling bestaat uit twee choreografieën; een duet en een solo, uitgevoerd door Faizah Grootens en Diego Vázquez. Het duet Pendiente is geïnspireerd op de roman Kroniek van een Aangekondigde Dood van Gabriel García Márquez, waarbij liefde, wraak, nostalgie en verlangen door Faizah Grootens en Diego Vázquez op toneel vertaald worden. Vázquez danst de solo False Cognate op Piano Concerto No.2 van Frédéric Chopin, geïnspireerd op de relatie die de artiest met de bijbel heeft en de confrontaties die hij hierdoor ervaart. Het is een persoonlijke reis die ontstaat uit verwarringen die zich kunnen voordoen tijdens een innerlijk gesprek. 

Het werk van Gabriel García Márquez is een essentieel onderdeel van de Latijns- Amerikaanse culturele identiteit en dient als ontmoetingspunt voor de drie makers van dit stuk. Het is een ontmoeting van twee verschillende nationaliteiten maar met gedeelde wortels: Raúl Maduro, musicus uit Curaçao werkende in Nederland, Diego Vázquez, Mexicaanse danser en choreograaf en Faizah Grootens, danseres en choreograaf uit Curaçao, ook gevestigd in Nederland. De samenwerking tussen Laleget Danza, Scholen in de Kunst en het Herman van Veen Arts Center is ontstaan door de verbinding van Faizah Grootens met Herman van Veen Arts Center, waar ze vaste danseres en choreograaf is. 

Het gezelschap Laleget Danza

Laleget Danza is in 2005 opgericht door Vázquez. Het is een ensemble van dansers en choreografen van verschillende nationaliteiten die zich in Mexico-City hebben verzameld om door middel van hedendaagse dans werk te creëren dat relevant is voor deze tijd. Op basis van hun beheersing van diverse danstechnieken en van fysiek theater heeft Laleget Danza een breed repertoire ontwikkeld, waarbij dansers verder gaan om hun eigen innerlijke werelden evenals de realiteit die hen omringt te recreëren.