Merce Cunningham app

tabletMerce Cunningham was zijn hele leven al een voorloper in het combineren van kunst en technologie. Hij veranderde de manier waarop we denken over tijd en ruimte op het podium, was de eerste die experimenteerde met dans op het witte doek en één van de eerste die driedimensionale computeranimatie gebruikte om te choreograferen. Nu, drie jaar na zijn dood, is hij weer een voorloper met de nieuwe interactieve applicatie ‘Merce Cunningham: 65 jaar.’

Het boek ‘Merce Cunningham: 50 jaar’ vormt de basis van deze app. Het boek is geschreven door David Vaughan en heeft het leven en de carrière van Merce Cunningham  zorgvuldig vastgelegd. Vaughn begon in 1959 te werken met Cunningham en heeft sindsdien veel materiaal verzameld over programma’s, interviews, tentoonstellingen, voorstellingen, workshops en masterclasses van Cunningham. Het grootste deel van dit werk is ondergebracht in de Jerome Robbins Dance Devision van de New York Public Libary for the Performing Arts, maar een groot deel van het materiaal (en het boek van David Vaughan) vind je nu in deze nieuwe app.

In de app is al het materiaal op chronologische volgorde onderverdeeld en het bevat onder andere meer dan 200 foto’s uit de kindertijd van Merce Cunningham, optredens van de Merce Cunningham Dance Company, interviews, een clip waarin Cunningham danst met Martha Graham en de motion-capture technologie programma’s die hij gebruikte bij het choreograferen. De app is voor 14,99 dollar te koop in de iTunes App Store.