Meer dan helft dansers heeft voetklachten

ProvoetDansers hebben net als veel andere sporters regelmatig te maken met voetklachten. Dat blijkt uit een enquête onder pedicures die sporters behandelen. Per sport variëren de klachten. Bij dansers gaat het vooral om eeltvorming en beschadigde nagels. De landelijke campagne ‘Je voeten in vorm, jij in vorm’ vestigt de aandacht op het tegengaan van dit soort voetklachten.

Voetklachten bij dansers

De enquête wijst uit dat meer dan de helft van de sporters kampt met één of meerdere voetklachten; bij sommige sporten loopt dit zelfs op tot 80 of 90 procent. Deze klachten kunnen hinderlijk zijn en prestaties in de weg staan. Vaak geldt dat voetklachten verergeren naarmate sporters er langer mee blijven doorlopen.

Beschadigde nagels (traumanagels) en eeltvorming zijn de twee meest voorkomende voetklachten bij dansers. Bijna 65 procent van de dansers kampt met één van deze klachten. Ook likdoorns en blaren belemmeren het dansen. Kapotte huid en kloven spelen net als schimmelnagels een beperkte rol.

Oorzaken

Veruit de meest voorkomende oorzaak van voetklachten bij dansers is intensieve belasting van de voeten. Dit is het geval bij bijna 80 procent van de dansers. Verkeerd schoeisel en langdurige belasting maken de top-3 compleet. Een beperkte rol is weggelegd voor de ondergrond van de sportomgeving, onvoldoende voetverzorging, gevaren van de sport zelf en verkeerd bewegen als gevolg van andere lichamelijke klachten.

Campagne ProVoet

Pedicure kan een belangrijke rol spelen bij het gezond houden van voeten en behandelen van klachten; ook preventief. Zo kan de pedicure persoonlijk advies geven over de aanschaf van het juiste schoeisel en over voetverzorging. Niet alle sporters zijn even bekend met de voordelen van pedicure. ProVoet, de landelijke brancheorganisatie voor pedicures, start daarom de landelijke campagne ‘Je voeten in vorm, jij in vorm’.

Het startschot voor de campagne klinkt op 10 mei, tijdens de Week van de Pedicure. Sporters kunnen een gratis Voetencheck laten uitvoeren bij een pedicure in de buurt.