Matthew Golding winnaar van Alexandra Radius Prijs

Matthew Golding. Foto Het Nationale BalletDe jaarlijkse Alexandra Radius Prijs voor jong danstalent gaat dit jaar naar de Canadese Matthew Golding. De danser van Het Nationale Ballet ontving donderdag uit handen van Alexandra Radius zelf de prijs die bestaat uit € 2500,- en een kunstwerk.

Matthew Golding (1985) danst zijn derde seizoen bij Het Nationale Ballet. Eerder heeft hij gedanst bij het American Ballet Theatre. In september 2010 werd hij na zijn rol in Alexander Ratmansky’s Don Quichot bevorderd tot eerste solist. Hij is ook een van de genomineerden voor de Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie, een prijs die tijdens de Nederlandse Dansdagen wordt uitgereikt.

Het oordeel van de jury, waar onder andere Alexandra Radius deel van uitmaakte, was dat Golding over een geweldige uitstraling beschikt: ‘Daarbij is zijn techniek buitengewoon virtuoos en toont hij zich telkens weer een innemende partner. De rol van de lefgozer Basilio in Don Quichot is hem op het lijf geschreven. Maar ook in andere klassieke balletten is hij in zijn element en stelt hij zijn talent in dienst van de rol die hij speelt, zoals in The Sleeping Beauty.’

De Alexandra Radius Prijs werd in 1988 door de Vrienden van Het Nationale Ballet ingesteld als een eerbetoon aan de prima ballerina. Zij danste onder meer bij het Nederlands Danstheater, het American Ballet Theater en Het Nationale Ballet. In 1990 stopte zij met dansen.