Masterclasses internationale folklore

Masterclasses internationale folklore

De Vlaamse organisatie Danspunt houdt 11 februari 2017 de cursus Along the Roma Trail. De in Turnhout gehouden folklore dansworkshops worden in samenwerking met de Koninklijke dansgroep Zonne georganiseerd.

De dansdag is een tweeluik van Armeense en zigeunerdansen. Onder leiding van Tineke van Geel en Maurits van Geel maak je kennis met deze twee internationale folklore dansstijlen. 

Temperamentvolle en rustige Armeense dans

De twee dansworkshops vinden plaats tussen 10:00 en 17:00 in Parochiecentrum Schorvoort. De les Armeense dans wordt gegeven door Tineke van Geel. Tijdens de dansles wordt het brede aanbod van Armeense dans behandeld. Armeense dans is tempramenvol en lyrisch, maar tegelijkertijd rustig en macho. Zowel voetenwerk als armbewegingen komen tijdens de dansles aan bod.

Tineke houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met de Armeense dans en cultuur. Om haar horizon te verbreden reisde ze meerde malen af naar Armenië. Hier kreeg ze van verschillende dansdocenten les in de Armeense dans. Tineke trainde met diverse dansgroepen en studeerde zowel aan de Savat Nova Dansacademie als de dansdocentenopleiding in Yerevan. Omdat veel muziekmateriaal in Armenië live werd gespeeld, produceerde Tineke verschillende cd’s met Armeense muziek. 

De Roma dans der reizigers

De tweede dansworkshop wordt gegeven door Maurits van Geel. Deze workshop staat volledig in thema van de Roma dans. Vele reizende volkeren staan bekend om deze dansstijl. Een zeer lyrische en emotionele dansstijl. Tijdens deze temperamentvolle dansstijl wordt veel gebruik gemaakt van improvisatie.

Maurits is sinds 1970 actief als dansdocent en choreograaf. Hij werkte van 1989 tot 2011 bij het Internationale Danstheater als artistiek assistent en later ook als artistiek directeur. Maurits maakte voor het Internationale Danstheater twee producties over de zigeuner cultuur. Aan de dansproducties ging een lange tijd van research en onderzoek vooraf. Zodoende leerde Maurits alles over de Roma danscultuur.

Inschrijven en meer informatie zijn te vinden op de website 

Meer inspiratie