Mal Pelo  Mal Pelo

Mal Pelo keert terug met Inventions

Het Spaanse collectief Mal Pelo is voor het laatst te zien geweest in Nederland in 1997 op Julidans met hun voorstelling La Calle del Imaginero. Op 7 & 8 oktober keren ze terug met Inventions, het derde deel in een vierluik waarin ze het immense werk van Bach verkennen.

Een poging om de voorstelling te omschrijven: Droevige en zachte strijkers vullen de ruimte van het podium terwijl het langzaam oplicht. Een voor een betreden muzikanten, klassieke zangers en dansers het licht. Als in een fuga schetsen ze mogelijke trajecten tussen stilte en muziek. Een kruising waar hedendaagse passen en barokmuziek harmonieën en contrapunten creëren. De zestien performers die samen dit emotionele koor vormen, verbeelden samen een poëzie van bewegingen, stemmen, noten en woorden. Verdwijnende lijnen, omhelzingen, vuurzeeën: lichamen raken elkaar en tekenen, door licht en geluid, bewegende beelden van pure schoonheid.

Mooier is misschien nog wel een tekst van Festival Avignon die probeert te omschrijven wat ze heeft ervaren:

“Iets zeldzaams deed de ronde in Avignon, donderdag 20 juli, op de binnenplaats van het Lycée Saint-Joseph. Een vluchtige, bijna ongrijpbare sensatie maakte zich langzaam meester van de toeschouwers, van wie sommigen zichtbaar aangedaan waren aan het einde van ‘Inventions’, door het Spaanse collectief Mal Pelo. Een meditatieve sfeer die over gaat in een staande ovatie. Natuurlijk heeft de slotsequentie, met een cirkel waarin de 16 dansers, zangers en muzikanten met dezelfde stem verticaal naar de hemel klimmen, alles in zich om een emotionele golf op te wekken, maar het is dit prachtige stuk als geheel dat culmineert in deze menselijke ketting.”

Laat de beelden voor zich spreken:

Meer weten?

Check de site van ITA voor meer informatie over de voorstelling.