Tanatsfestival 2015

Maak kennis met internationale dans tijdens Tanatsfestival 2015

Van 13 tot 15 maart 2015 brengt het Tanatsfestival ons een weekend vol internationale dans en muziek in Vormingscentrum te Malle in België. Geïnteresseerd in werelddans, folkloredans of balkandans kunnen tijdens het festival met deze dansstijlen kennismaken. Er zijn diverse workshops, dansoptreden, en wereldmuziekgroepen.

Tanatsfestival 2015

Het Tanatsfestival wil de beginnende danser doen kennismaken met alle aspecten van internationale dans. Daarnaast kan de gevorderde danser er ook nieuwe choreografieën of dansstijlen ontdekken. De docenten van dit jaar zijn: Caspar Bik (Bulgaars), Marc Bout (Hongaars), Anke Baeten & Rik Knaepen (Israëlisch), Jan Knoppers (Werelddans) en Jo Zanders (Percussie).

Op vrijdagavond vindt er een bal/concert plaats met Naragonia en volksdanscafé. Voor de randprogrammering van zaterdagavond zijn er dansoptredens van Senlima, Theatergroep Radost en Folklore Dansemble Amersfoort, maar ook wederom van het volksdanscafé met live-orkest door Turquasi

Inschrijven kan via de website van Tanatsfestival. Let op, het aantal plaatsen is beperkt. 

Internationale dans

Onder de term ‘internationale dans’ verstaan we dansen met een etnisch-culturele basis. Andere benamingen zijn internationale volksdans, werelddans, folkloredans. Dit dekt vele ladingen, van heel traditioneel tot nieuwe choreografieën op hedendaagse (folk)muziek. Er zijn danssoorten die al duizenden jaren oud zijn, zoals de Indiase tempeldans of Japanse hofdans. Ook Afrika en Zuid-Amerika kennen een eeuwenoude danstraditie.

Elke internationale dans heeft zijn eigen oorsprong en functie; bij een tempeldans is die functie en oorsprong anders dan bij een flamenco of een regendans. Er zijn werelddansgroepen die voorstellingen geven. Ze vertellen een verhaal, gaan over een emotie of hebben een boodschap voor het publiek. Net zoals bij klassiek ballet, moderne dans of urban dance kennen deze dansvormen een specifieke taal, een eigen uitdrukkingsvorm en danstechniek.