Loonsverhoging in nieuwe cao voor dansers

Het is je vast niet ontgaan. Afgelopen maand is de eerste gezamenlijke cao voor de dans- en theatersector uitgebracht. NAPK en FNV KIEM, de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de podiumkunsten, hebben een gezamenlijke cao voor de dans- en theatersector afgesloten waarin onder andere is gekozen voor een minimum-cao.

Deze nieuwe cao is volgens veel dansprofessionals hard nodig. Na alle bezuinigingen op de kunstsector is er sprake van minder aanbod van werk en door de nieuwe cao wordt concurrentie op arbeidsvoorwaarden beter voorkomen. De cao bevat bijvoorbeeld een loonsverhogingen en nieuwe afspraken voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers.

Daarnaast doen de werkgevers in de podiumkunsten (NAPK) en FNV KIEM een oproep aan het ministerie van Onderwijs en de HBO- en MBO- opleidingen om iets te doen aan het te grote aanbod van afgestudeerden aan de kunstopleidingen. Ondanks de flinke bezuinigingen van de overheid nemen de studenten van kunstopleidingen nog elk jaar toe en komen er nog steeds nieuwe opleidingen bij.