Locatievoorstelling BINGO! van het Nieuw Utrechts Toneel

Locatievoorstelling BINGO! van het Nieuw Utrechts ToneelIn november en december 2013 brengt het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) de feestelijke crisisvoorstelling BINGO! op locatie in winkelcentra in heel Nederland. BINGO! is geïnspireerd op de gelijknamige paradevoorstelling van theatergroep De Gebroeders Flint, die het stuk in de jaren ’90 met veel succes op festivals in heel Europa speelde.

Een uniek locatieproject

BINGO! wordt in elke stad op een unieke locatie gespeeld. Zo start het gezelschap de tournee in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht, waar de voorstelling op 14 november in première gaat. Op de website van NUT worden de overige locaties steeds twee weken voor de eerste voorstelling in een nieuwe stad onthuld.

De voorstelling is gesitueerd in een gekraakt winkelpand dat door een groep crisisslachtoffers met tweedehands artikelen is omgetoverd tot een bingopaleis. Gezeten aan lange, houten tafels speelt het publiek een potje illegale bingo mee. Terwijl zij zich verliezen in het spel leren zij de personages beter kennen en worden zij ongemerkt deelgenoot en medeplichtige aan de situatie waarin deze crisisslachtoffers zich bevinden.

De NUT pop-up store

In ieder stad waar BINGO! wordt gespeeld, opent het NUT vanaf een week voor de eerste voorstelling een pop-up store, waar naast tickets voor de voorstelling ook spaarpotten en andere alternatieve kerstcadeaus te koop zijn. Verschillende kunstenaars maken een ‘spaarpot-werk’ dat in de winkel geëxposeerd en verkocht wordt. De winkel is ook de locatie voor het randprogramma, bestaande uit debatten en talkshows rondom het thema. 

Tournee BINGO!

Utrecht (Hoog Catharijne): 12 t/m 24 november. Première: 14 november. Tickets: www.stadsschouwburg-utrecht.nl
Tilburg: 27 november t/m 1 december. Tickets: www.denwevorst.nl
Arnhem: 4 t/m 8 december. Tickets: www.mssa.nl
Groningen: 11 t/m 14 december. Tickets: www.de-oosterpoort.nl
Den Haag: 18 t/m 22 december. Tickets: www.theateraanhetspui.nl
Amsterdam: 26 t/m 29 december. Tickets: www.theaterbellevue.nl

Het NUT

Het NUT werkt vanuit grote thema’s zoals geluk, liefde, sterfelijkheid, vrijheid, identiteit en verlies. Het gezelschap maakt voorstellingen voor in het theater en op locatie, die zich kenmerken door een publiek dat actief deelgenoot en medeplichtig gemaakt wordt aan wat zich op de vloer afspeelt.