Company Noi in setting van Timeless Beauty

Live dans versterkt tentoonstelling

“Toonaangevende musea experimenteren steeds vaker met dans," zegt gedeputeerde van Cultuur, Toerisme en Erfgoed Igor Philtjens. Zo ook het Gallo-Romeins Museum. “Timeless Beauty biedt een heerlijke mix van kunstfotografie, Romeinse poëzie, topstukken én professionele dans. Ik ben een voorstander van zulke ‘cross-overs’; verschillende kunstvormen en disciplines die samengaan en elkaar versterken."

Elke zondagnamiddag in juli en augustus geven vier danseressen van Company Noi het beste van zichzelf op de tentoonstelling Timeless Beauty. Waarom? Gedeputeerde Igor Philtjens: "In een tentoonstelling die gaat over het schoonheidsideaal van de vrouw bieden de knappe voorstellingen van Company Noi een toegevoegde waarde. Bezoekers van Timeless Beauty worden aangezet tot reflectie over lichamelijke schoonheid, nu en in het verre verleden.”

Company Noi in setting van Timeless Beauty

Choreograferen voor tentoonstellingsomgeving

Valentina Nigro ontwikkelde vorig jaar de dansvoorstelling Donna en ging op zoek naar wat ‘vrouw-zijn’ inhoudt. Speciaal voor het Gallo-Romeins Museum was ze bereid de choreografie te herwerken opdat de dans naadloos zou passen in de stijlvolle tentoonstellingsomgeving. De choreografie beoogt een heldere dialoog met de fotografie van Marc Lagrange. Dans wordt herleid tot zijn essentie, met minimale toevoeging van tekst of muziek. De professionele danseressen bewegen vloeiend, elegant en tegelijkertijd krachtig.  

Bezoekers genieten van een nieuwe ervaring. Ze staan op enkele meters van de danseressen. Ze horen lichamen bewegen, zien spieren zich opspannen en weer ontspannen, voelen lijfelijke energie. Choreografe Valentina Nigro: “We geven leven. Er ontstaat iets magisch. Elke danseres heeft een andere lichaamsbouw en dansstijl. Met deze productie wil ik vertellen dat elk lichaamstype, elke vrouw op haar eigen manier, mooi kan zijn.”

Company Noi in setting van Timeless Beauty

De dansperformances vinden plaats in de setting van Timeless Beauty, elke zondag in juli en augustus, doorlopend tussen 14.30 en 17.00 uur. (inbegrepen in de toegangsprijs).
Timeless Beauty loopt nog tot en met 31 augustus.