Laaroussa, hedendaagse dans geïnspireerd door Tunesische pottenbaksters

Laaroussa Muzaq hier daar theaterOp donderdag 20 maart vindt in de Stadsschouwburg Utrecht de première plaats van Laaroussa van het Tunesische choreografenduo Sofiane en Selma Ouissi. Laaroussa is een sensuele dansperformance met sierlijke repetitieve handelingen van vaardige handen begeleid door poëtisch videowerk. Laaroussa is dit seizoen de laatste voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’.

Laaroussa 

Voor Laaroussa (Berber voor bruid) verbleven Sofiane en Selma Ouissi lange tijd in het Tunesische dorp Sejnane om de vrouwelijke bewoners, creatieve pottenbaksters, te ontmoeten. De vrouwen boetseren al eeuwenlang kunstzinnige schalen en sculpturen. De handbewegingen van deze vrouwen plaatst het choreografenduo op het toneel in een nieuwe context. Door ze te herhalen, te vertragen, te variëren en met muziek te combineren ontstaat een abstracte compositie. Zo transformeert een vrouwenambacht tot een minimalistische choreografie.

 

De voorstelling reist van 20 maart tot en met 2 april door Nederland. Na Utrecht nog te zien in Tilburg (22 maart), Groningen (25 maart), Heerlen (27 maart), Amsterdam (29 maart), Den Haag (1 april) en Rotterdam (2 april). Klik hier voor het speelschema.

Tunisische choreografen Sofiane en Selma Ouissi

Sofiane (1972) en Selma Ouissi (1975) vormen als sinds jaar en dag een artistiek duo onder de naam Muzaq. Beiden zijn opgeleid aan de dansacademie in Tunis en groeiden uit tot twee belangrijke choreografen in de hedendaagse Arabische dansscène.

Ervaar daar hier Theater

‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert voor de tweede keer een serie theater- en dansvoorstellingen uit landen met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. In het seizoen 2014 - 2015 volgt een nieuwe serie binnen het ‘Ervaar daar hier Theater’ programma met voorstellingen uit Indonesië, Iran, Argentinië en Chili.