Kunstenfestival Tweetakt/Kaap

Kunstenfestival Tweetakt/Kaap start 27 maart

Het avontuurlijke kunstenfestival Tweetakt/Kaap gaat vrijdag 27 maart 2015 van start in Utrecht. Met een eigentijds en internationaal programma van theater, dans, muziek, beeldende kunst, cabaret, interactieve games en installaties is het festival voor alle leeftijden dé plek om je te laten verrassen en inspireren. Jonge en talentvolle, maar ook meer ervaren theatermakers en kunstenaars uit binnen- en buitenland tonen hun nieuwste en beste werk. Met premières, reprises en bijzondere producties die speciaal voor het festival zijn gemaakt. 

Festivalprogramma Tweetakt/Kaap

In het festivalcentrum op de Neude in hartje Utrecht verrijst eind maart weer een houten dorp met een minitheater, beeldende kunst installaties, een muziekpodium met iedere avond live optredens, een restaurantkas, een pizzeria met houtoven en poffertjeskraam én net als vorig jaar de authentieke rupsbaan uit 1932. Behalve op de Neude is er een programma in alle theaters van de stad en op Fort Ruigenhoek in Groenekan, net buiten Utrecht.

Het festivalprogramma bevat dit jaar meer dan vijftig verschillende voorstellingen van gezelschappen en makers uit binnen- en buitenland. Plus een vijftiental beeldende kunstwerken en interactieve installaties en twintig concerten. Met als vanouds een grote vertegenwoordiging van Belgische makers in het programma met daarnaast dit keer artiesten uit Duitsland, Noorwegen en Spanje.

Opening Tweetakt/Kaap met vier Nederlandse Premières.

Het festival opent op vrijdag 27 maart met een viertal Nederlandse premières. Voor de allerjongsten, peuters van anderhalf tot drie jaar, is er Sensacional van het Spaanse gezelschap Imaginart; een speelse, interactieve theaterervaring met sprookjesachtige projecties en muziek. Studio Orka speelt de ontroerende familievoorstelling Zoutloos op een bijzondere locatie: in een verzorgingstehuis. Het Vlaamse kunstenaarscollectief EISBÄR* toont met geëngageerd punktheater de waanzin, lelijkheid én schoonheid van de wereld in A Brave New Jungle. Theatermaker, danser en choreograaf Haider Al Timimi – geboren in Irak, opgegroeid in Gent – ontrafelt in Ich bin wie du van het Kloppend Hert de oosterse blik op het Westen en vice versa. Dit in een aaneenschakeling van monoloog, dans en zang. Tot slot wordt het muziekprogramma van Tweetakt/Kaap geopend door de alternatieve rockband De Staat die hun nieuwe EP Vinticious Versions komen spelen. Op de Neude zal er een massale openingsdans worden gedanst door leerlingen van diverse Utrechtse scholen in een choreografie van Erik Kaiel.

Over Tweetakt/Kaap

Vorig jaar werden de festivals Tweetakt en Kaap succesvol samengevoegd tot één groot internationaal kunstenfestival voor alle leeftijden, waarin alle kunstdisciplines vertegenwoordigd zijn. Het heeft daarmee een unieke plek in het Nederlandse festivallandschap gekregen. Beide festivals hebben de afgelopen jaren een eigen publiek opgebouwd en draaiden succesvolle edities met stijgende bezoekersaantallen, grote waardering en landelijke uitstraling.

Tweetakt/Kaap 2015 vindt plaats van vrijdag 27 maart tot en met zondag 12 april op de Neude. Het programma op het fort Ruigenhoek loopt vanaf 6 april elk weekend door tot en met zondag 31 mei (met uitzondering van 16, 23 en 30 mei). Voor meer informatie klik hier.

Meer inspiratie