Krisztina’s Keuze

Choreografe Krisztina de Châtel presenteert een nieuw dansprogramma met werk van vijf talentvolle choreografen die ze de kans wil geven om zich verder te ontwikkelen. Voor de eerste editie van het programma Krisztina’s Keuze heeft De Châtel de volgende choreografen uitgenodigd een werk te creëren: Melissa Ellberger, Cecilia Moisio, Eva Susova, Cris Tandy en Kat Válastur. Het programma is van 1 tot en met 3 mei te zien in Theater Bellevue in Amsterdam.

De Châtel wil dansers en choreografen die haar aanspreken graag een kans geven. Deze vijf choreografen verschillen totaal wat betreft opleiding, verleden en ervaring. Zo is Melissa Ellberger choreografe in urban dance en gefascineerd door beeldende kunst, danst Cecilia Moiso bij WArd/waRD van Ann van den Broek en is Eva Susova afkomstig van de School voor Nieuwe Dansontwikkeling. Cris Tandy was een belangrijke danser van Dansgroep Amsterdam en Kat Válastur maakt minimalistische choreografieën om bij de kern van bewegen te komen. In het verleden hebben ze alle vijf indruk gemaakt op Krisztina de Châtel en daarom zijn ze nu door de choreografe uitgenodigd voor Krisztina’s Keuze.

De Châtel sur Place in 2013

De van oorsprong Hongaarse choreografe Krisztina de Châtel heeft meer dan dertig jaar haar eigen gezelschap gehad. Hierna was ze vaste choreograaf bij Dansgroep Amsterdam. Nu de subsidie van dit gezelschap is stopgezet brengt De Châtel vanaf 2013 haar producties uit onder de naam De Châtel sur Place. Ook is er een stichting opgericht, Stichting Imperium, om het choreografisch werk van De Châtel te beheren en jonge dansers en dansmakers financieel en artistiek te ondersteunen.

Naast Krisztina’s Keuze brengt De Châtel sur Place in 2013 de locatievoorstelling BRAND! en de klassieker Föld. De Châtel maakte BRAND! in 2010 voor het Monaco Dance Forum samen met lokale brandweermannen. Nu is deze voorstelling ook in Nederland te zien, wederom met lokale brandweermannen. Föld werd 28 jaar geleden gemaakt door De Châtel en is inmiddels uitgegroeid tot een klassieker in de Nederlandse dans.  

Kaarten bestellen voor Krisztina’s Keuze in Amsterdam kan via www.theaterbellevue.nl. In het seizoen 2013/2014 toert de voorstelling nog langs diverse theaters in Nederland. Kijk voor meer informatie op de website van Krisztina de Châtel.

Krisztina’s KeuzeKrisztina’s Keuze - Cecilia MoisioKrisztina’s Keuze - Eva SusovaKrisztina’s Keuze - Cris TandyKrisztina’s Keuze - Kat Válastur

Foto's van links naar rechts:
Melissa Ellberger (foto: Melissa Ellberger)
Cecilia Moisio (foto: Matti Hnyrynen)
Eva Susova (foto: Nellie de Boer)
Cris Tandy (foto: Luis Alsonso Rios Zertuche)
Kat Válastur (foto: Adlib Dances)