Junior Company Bubbles

Junior Company vanaf januari 2023 op tournee met Ballet Bubbles

De Junior Company van Het Nationale Ballet start 25 januari 2023 met het nieuwe tourneeprogramma Ballet Bubbles. Sinds de oprichting in 2013 heeft de Junior Company van Het Nationale Ballet een opvallende plek veroverd binnen de internationale danswereld. Ook dit seizoen gaat de groep weer op tournee langs de Nederlandse theaters met premières van choreografen van Nederlandse bodem. De première van Ballet Bubbles is op donderdag 26 januari 2023 in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en is tot en met 15 februari 2023 te zien in tien theaters door het hele land.    

Talenten van over de hele wereld auditeren jaarlijks voor een felbegeerde plaats in de Junior Company. Dat de groep een belangrijke opstap naar een succesvolle professionele carrière kan zijn, blijkt alleen al uit het feit dat nu al meer dan veertig procent van Het Nationale Ballet uit voormalige Junior Company-dansers bestaat, onder wie momenteel maar liefst twee eerste en vijf tweede solisten.
 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Ballet Bubbles - programma 

De Junior Company-dansers werken regelmatig mee aan producties van het ‘grote’ gezelschap, maar oogsten vooral ook veel lof met hun eigen tourneeprogramma’s. Daarin vertolken ze ditmaal onder meer nieuwe werken van de jonge Nederlandse choreografen Wubkje Kuindersma, Joshua Junker en Sedrig Verwoert. Daarnaast dansen zij de ‘Pas de quatre’ uit The Sleeping Beauty en Blink van Juanjo Arqués die in 2015 in première is gegaan en speciaal voor de Junior Company is gecreëerd.

Wubkje Kuindersma, momenteel als Young Creative Associate aan Het Nationale Ballet verbonden, creëerde eerder al Mesmer, Mångata en Architecture of Hope voor de junioren. Met haar mannenduet Two and Only voor Marijn Rademaker en – voormalig Junior Company-danser – Timothy van Poucke maakte ze internationaal furore. Voor Ballet Bubbles komt zij met een nieuw werk getiteld nosotros.

Ook danser en choreograaf Sedrig Verwoert komt met een wereldpremière, getiteld Promise. In zijn positie van Young Creative Associate bij Het Nationale Ballet, creëerde hij onder meer de dansfilm I Feel It Too, zijn solo Renaissance en zijn grote groepsstuk Do All Dogs Go To Heaven?. Voor zijn creatie They/Them werd Verwoert (samen met Christian Yav) in 2020 genomineerd voor een 'Zwaan voor Meest Indrukwekkende Dansprestatie'.

Joshua Junker, opgeleid aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en The Royal Ballet School in Londen, danst sinds 2018 bij The Royal Ballet. Hij creëerde er de afgelopen jaren diverse veelbelovende werken voor het choreografieproject Draft Works, de Britse equivalent van New Moves. De Nijmegenaar, die in Ballet Bubbles zijn Nederlandse choreografiedebuut maakt met de wereldpremière van Remembrance, heeft al diverse prijzen op zijn naam staan, waaronder de Piket Kunstprijs en de Ursula Moreton Choreographic Award.

Junior Company – Ballet Bubbles Tournee 2023 
wo. 25 jan  ITA, Amsterdam (try-out)
do. 26 jan   ITA, Amsterdam (première)
vr. 27 jan    ITA, Amsterdam
zo. 29 jan   Stadsschouwburg, Utrecht
za. 4 feb     Stadsschouwburg, Haarlem
zo. 5 feb     Theater de Veste, Delft
di. 7 feb      Het Speelhuis, Helmond
wo. 8 feb    Schouwburg Hengelo
vr. 10 feb    De Meervaart, Amsterdam
za. 11 feb   De Meervaart, Amsterdam
zo. 12 feb   Posthuis Theater, Heerenveen
di. 14 feb    Parktheater, Eindhoven
wo. 15 feb  Leidse Schouwburg

Informatie over de kaartverkoop en toegangsprijzen voor de tourneevoorstellingen zijn te verkrijgen bij de betreffende theaters.