Junior Company treedt op bij Prix de Lausanne

De Junior Company van Het Nationale Ballet geeft op zaterdag 6 februari 2016 een speciaal optreden tijdens de finale van de prestigieuze danscompetitie Prix de Lausanne 2016 in Zwitserland. Hierbij delen de junioren het podium met danslegende Diana Vishneva.

Beiden verzorgen een optreden tijdens de Interlude, de pauze waarin de jury beraadslaagt over de uiteindelijke winnaars van grootste en belangrijkste danscompetitie van Europa voor studenten tussen de 15 en 18 jaar. De Junior Company danst Trois Gnossiennes van Hans van Manen en avant-premiere van No Time Before Time, een nieuwe choreografie van Ernst Meisner. Vishneva danst Tué van choreograaf Marco Goecke. Vishneva won in 1994, als student de Prix de Lausanne en is nu zowel eerste soliste bij het Mariinsky Ballet uit Sint-Petersburg als het American Ballet Theatre uit New York.

De winnaars van Het Nationale Ballet

De optredens tijdens de Interlude worden traditiegetrouw verzorgd door voormalige winnaars en partnergezelschappen van de Prix de Lausanne. Zo ook dansers van Het Nationale Ballet, meerdere malen zelfs. Wentao Li was een van de winnaars van de competitie in 2013. Hij koos voor een scholarship bij de Junior Company en danst inmiddels in het corps de ballet van Het Nationale Ballet. Andere eerdere winnaars die nu bij Het Nationale Ballet dansen zijn Edo Wijnen (2009, tweede solist), Milena Sidorova (2002, Grand Sujet) en Matthew Golding (2002, vaste gastsolist). Voormalige dansers van Het Nationale Ballet die de competitie wonnen zijn onder andere Boris de Leeuw (winnaar 1990), Marieke Simons (winnaar 1988), Cédric Ygnace (winnaar 1996), Anu Viheriänta (winnaar 1998) en David Dawson (winnaar 1991). Huidige Junior Company dansers Belle Beasley en Daniel Robert Silva waren beide deelnemers aan de Prix de Lausanne in respectievelijk 2014 en 2012.

Prix de Lausanne

Sinds het ontstaan in 1973 is de Prix de Lausanne uitgegroeid tot de grootste en belangrijkste danscompetitie van Europa voor studenten tussen de 15 en 18 jaar. Van de honderden aanmeldingen vanuit de hele wereld krijgen slechts maximaal tachtig dansers, afkomstig uit gemiddeld dertig landen, de kans om hun talent te tonen tijdens de competitie. Twintig dansers maken kans op een plek in de finale. Vele winnaars groeien uit tot gezichtsbepalende sterren van grote balletgezelschappen.

De vierveertigste editie van de Prix de Lausanne wordt gehouden van 31 januari tot en met 7 februari 2016. Meer informatie is te vinden op de website van de Prix de Lausanne.