Junior Company start tweede seizoen met negen nieuwe toptalenten

De Junior Company van Het Nationale Ballet gaat alweer het tweede seizoen in en dit keer met maar liefst twaalf jonge supertalenten afkomstig uit alle hoeken van de wereld. Nederland, Italië, Japan, Rusland, China, België, Canada en de Verenigde Staten zijn vertegenwoordigd.

De talenten zijn tussen de 18 en 21 jaar en hen staat een hele mooie toekomst te wachten, zo blijkt. Afgelopen theaterseizoen stroomden er namelijk maar liefst zeven talenten van de Junior Company door naar het Nationale Ballet.

Het gezelschap danst in het nieuwe seizoen onder andere een eigen, nieuw samengesteld tourneeprogramma, de kleutervoorstelling De kleine grote kist en een programma in samenwerking met urban-dansgezelschap ISH.

Junior Company

Het Nationale Ballet hecht groot belang aan talentontwikkeling. Met de start van de Junior Company op 1 augustus 2013 zette Het Nationale Ballet een grote stap in de artistieke- en danstechnische ontwikkeling van jong danstalent. Artistiek coördinator is Ernst Meisner.

Met de Junior Company wordt een brug geslagen tussen de professionele dansopleiding en het professionele gezelschap: de Nationale Balletacademie, onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, en Het Nationale Ballet, Nederlands grootste dansgezelschap.

De Junior Company volgt een tweejarig traject: in het eerste jaar volgen zes dansers het laatste jaar van de Nationale Balletacademie. De tweedejaars krijgen een jaarcontract bij Het Nationale Ballet. De stap van opleiding naar beroepspraktijk is daarmee veel kleiner geworden en maakt van de Junior Company dé springplank voor jonge dansers die naast hun eigen programma ook meedansen in een aantal klassieke balletten van Het Nationale Ballet.

Ernst Meisner

Ernst Meisner (1982, Noordoostpolder) is de artistiek coördinator van de Junior Company. Hij heeft verschillende choreografieën voor de Junior Company en Het Nationale Ballet gemaakt, waaronder het Nationale Canta Ballet en On the steps of/toter gelegenheid van de (her-)opening van het Stedelijk Museum te Amsterdam.

In oktober 2014 gaat zijn eerste grote werk voor Het Nationale Ballet in première in het programma Back to Bach.