Betroffenheit © Michael Slobodian

Julidans 2017: volle zalen en enthousiaste reacties

De 27e editie van Julidans, het internationale festival voor hedendaagse dans, werd zaterdag 15 juli succesvol afgesloten. Twaalf dagen uitgesproken dansvoorstellingen van de grote vernieuwers van de hedendaagse internationale dans van dit moment. 36 dansvoorstellingen, 52 choreografen, 302 dansers, 27 nationaliteiten, 7 locaties, 2 wereldpremières en 21 Nederlandse premières. 

Julidans noemt de reacties van het publiek en de recensies overrompelend. "Vaak zaten de zalen vol en ontstonden er wachtlijsten. Maar naast de overweldigende reacties waren er ook kritische geluiden en voorstellingen die met gemengde gevoelens onthaald werden. Ook dat is Julidans." Gelukkig telde Julidans in totaal het recordaantal van bijna 18.000 bezoekers, een bezetting van 87%. Zo werd er gedanst in Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, Melkweg Upstairs, Podium Mozaïek, Bijlmer Parktheater, Vondelpark Openluchttheater en, nieuw dit jaar, ook in het Stedelijk Museum Amsterdam.

Hoogtepunten van Julidans

Julidans noemt zelf als een van de hoogtepunten de openingsvoorstelling en internationale hit Betroffenheit van Crystal Pite en Jonathon Young, goed voor vijf sterren-recensies wereldwijd en twee compleet uitverkochte avonden. Daarmee was de toon gezet, want ook de rest van de week waren de kaarten niet aan te slepen. Uitverkochte zalen en staande ovaties bij Love Chapter 2 van Sharon Eyal en Gai Behar, Sweet Tyranny van Pere Faura, I dance because I do not trust words van Kaori Ito, Sur le fil van Nacera Belaza, minor matter van Ligia Lewis, Mon élue noire - Sacre #2 van Olivier Dubois en Germaine Acogny, Giselle van Balleto di Roma, Displacement van Mithkal Alzghair en Black Marrow van Erna Ómarsdóttir & Damien Jalet.  

Giselle - Balleto di Roma © Matteo Carratoni

Podium voor nieuw danstalent

Ook co-produceerde Julidans zelf twee dansvoorstellingen: Love Chapter 2 van Sharon Eyal en Gai Behar en TITANS van Euripides Laskaridis. Zoals vaak het geval met hedendaagse dans, dansvoorstellingen met liefhebbers en kritische tegenhangers. Op het talentpodium Julidans NEXT in Melkweg Upstairs was de wereldpremière van de double bill The Coriolis effect en Far and Middle te zien. Twee dansvoorstellingen die gemaakt zijn in het danslaboratorium Julidans Artists' Lab, een tweejaarlijks traject waarin een nieuwe generatie dansmakers de kans krijgt te leren en inspiratie op te doen. Met dit internationale danslaboratorium wil Julidans een impuls geven aan de ontwikkeling van de hedendaagse dans. Goed nieuws, volgend jaar start Julidans weer een nieuwe reeks.

Choreografen vertelden persoonlijke verhalen

Julidans 2017 stond vooral in het teken van persoonlijke verhalen. Menselijke relaties, gevoelens en hoe houd je je staande in de complexe wereld van vandaag de dag. "Wat beweegt je? Waar word je door geraakt? Wat bedrukt je, houd je in de greep?" schreef Artistiek leider Anita van Dolen. Met uitgesproken voorstellingen toonden choreografen hun visie op maatschappelijke en sociale thema's en vertelden zij hun verhalen. What moves you? Letterlijk en figuurlijk.