Freek & Hella de Jonge, Els van der Plas en de jonge ambassadeurs door Michel Schnater

Jonge ambassadeurs nieuw bij Nationale Opera& Ballet

Nationale Opera & Ballet heeft sinds 20 april 2017 een raad van jonge ambassadeurs. Elf jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar krijgen de gelegenheid opera- en balletvoorstellingen te bezoeken, repetities bij te wonen en kennis te maken met cast en crew die betrokken zijn bij de totstandkoming van een productie. Ze vormen een klankbord, kunnen zelf projecten aandragen en opzetten en doen verslag van wat ze in het theater zien en meemaken.

Op deze manier ontstaat er een wederzijdse betrokkenheid en uitwisseling van ideeën. De raad van jonge ambassadeurs, Spektakelaars genoemd, werden gistermiddag geïnstalleerd door Freek en Hella de Jonge, tijdens de officiële ingebruikname van de Odeonzaal, de nieuwe educatiestudio van Nationale Opera & Ballet.
De ingebruikname van de Odeonzaal werd verder opgeluisterd door optredens van kinderen van de Nationale Balletacademie, kinderkoor Nieuw Vocaal Amsterdam en het kinderkoor van Zingen bij DNO.

Kunsteducatie is belangrijk

Algemeen directeur van Nationale Opera & Ballet, Els van der Plas, benadrukte in haar openingsspeech het belang van kunsteducatie: ‘Kinderen leren op school wie Willem van Oranje is, over de VOC, Aletta Jacobs en Willem Drees en hun invloed op Nederland. Het verrijkt het leven van kinderen verder als ze leren wie Rembrandt is, waarom Mondriaan tot abstractie kwam en hoe Hans van Manen het ballet veranderde. Kunst zou eigenlijk als examenvak in het curriculum moeten worden opgenomen; het raakt tenslotte aan zoveel; geschiedenis, maatschappijleer, creativiteit. Cultureel erfgoed tekent ons bestaan, letterlijk en figuurlijk. Kunst is de spiegel van onze samenleving en de vinger aan de pols van de ontwikkelingen die gaan komen. En die toekomst begint al vroeg.’

Odeonzaal

De Odeonzaal is de nieuwe educatiestudio van Nationale Opera & Ballet. In een voormalige opslagruimte in het theater werd een volledig nieuwe ruimte ontworpen door architect Diederik Dam. De Odeonzaal stelt Nationale Opera & Ballet in staat om meer projecten te initiëren en aan te bieden. Naast educatieve activiteiten en de inleidingen kunnen in de Odeonzaal ook recitals, openbare repetities en workshops plaatsvinden. Het interieur is ontworpen door Richard Hutten.

Fotocredit: Freek & Hella de Jonge, Els van der Plas en de jonge ambassadeurs door Michel Schnater

Meer inspiratie