Jong en oud ontmoeten elkaar op de dansvloer

Kunsteducatieve theater- en dansprojecten bij het Koorenhuis.Op donderdag 10 april vond een bijzondere dansvoorstelling plaats: Florence danst. Deze theatrale voorstelling was een project van Koorenhuis, centrum voor de Kunsten, en Florence, zorgorganisatie in Den Haag. Jongeren van de Hofstad Mavo en cliënten van woonzorgcentrum Houthaghe ontmoetten elkaar op de dansvloer.

Dans belangrijk voor jong en oud

De aanleiding van deze theatrale dansvoorstelling was de behoefte van de ouderen om meer aan muziek en beweging te doen. Vroeger ging je op dansles, als je mocht van je ouders. Je leerde de foxtrot, tango, de Weense en de Engelse wals. Op dansles maakte je vrienden en hoeveel huwelijken zijn er ontstaan op de dansschool?

Tegenwoordig ga je niet meer op stijldansles, maar dans is nog steeds belangrijk voor jongeren. Er zijn veel verschillende dansstijlen en speciale televisieprogramma’s waarin jongeren laten zien dat dans hun passie is. 

Kunst voor ouderen

Koorenhuis en Florence werken samen aan kunsteducatieve projecten voor ouderen die in zorgcentra van Florence of in het zorggebied van een Florencelocatie wonen. Onder leiding van kunstdocenten worden de ouderen uitgenodigd hun ‘culturele geheugen’ te raadplegen en dit met elkaar en jongere generaties te delen.

Herinneringen op het gebied van dans, muziek, zang, theater en het materiaal dat hieruit voortkomt wordt door de docenten gedocumenteerd en vormgegeven. Bijvoorbeeld door het arrangeren van muziek of het bundelen van teksten. Samen met jongeren of kinderen maken de ouderen dan een presentatie, concert of voorstelling op basis van dit materiaal en Florence danst is hiervan een voorbeeld. 

Voor meer informatie: Bernadettelieffering@koorenhuis.nl of bekijk de website van het Koorenhuis.