Jiří Kylián-ring wordt uitgereikt tijdens Holland Dance Festival

De Jiří Kylián-ring wordt tijdens Holland Dance Festival uitgereiktTijdens het Holland Dance Festival zal op 28 januari de Jiří Kylián-ring uitgereikt worden. Het is de vierde keer dat deze 'dansring' wordt uitgereikt. Lichtontwerper Ellen Knops zal de ring doorgeven aan haar opvolger.

De Jiří Kylián-ring werd in 2006 op initiatief van de Nederlandse Dansdagen uitgereikt aan choreograaf Jiří Kylián voor zijn inspirerende choreografieën en gedrevenheid. Om de twee jaar wordt de prijs nu doorgegeven aan een vernieuwer binnen de danswereld. In 2008 was dat danser en choreograaf Michael Schumacher en in 2010 kreeg Ellen Knops de prijs.

De prijs werd de vorige keren uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen, maar zal in 2012 voor het eerst uitgereikt worden tijdens het Holland Dance Festival. Het is de bedoeling dat de prijs niet verbonden wordt aan één moment, zodat de Jiří Kylián-ring de volle breedte van het dansveld kan dienen.

De Jiří Kylián-ring is ontworpen door Hans Appenzeller. Het is een ringmaatstok waar veertien ringen op zitten, voor iedere letter van de prijs één. De winnaar van de prijs kan de ring uitzoeken die hem of haar past. Bij het doorgeven van de prijs komt er voor de lege plek een nieuwe ring bij. Behalve deze ring zit er bij de prijs ook een geldbedrag van € 5.000,-. Jiří Kylián vind het namelijk belangrijk dat de winnaar een financiële stimulans ontvangt. 

De Jiří Kylián-ring wordt tijdens Holland Dance Festival uitgereikt