Jiří Kylián-ring uitgereikt aan Ingrid Wolff

Uitreiking Jiri Kylian-ring aan Ingrid Wolff. foto Antoinette MooyTijdens het Holland Dance Festival Gala van gisteravond is de Jiří Kylián-ring uitgereikt aan Ingrid Wolff, artistiek leider ‘2 Turven Hoog. Zij ontving de prijs van de winnaar van vorig jaar,lichtontwerper Ellen Knops. Ingrid Wolff ontvangt de prijs voor haar rol in het toegankelijk maken van dans voor de allerkleinsten. Aan de Ring is een bedrag (beschikbaar gesteld door de Kylián Foundation) van € 5.000,- verbonden.

Sinds 2004 is Ingrid Wolff (1967) werkzaam bij Stichting 2+ producties. Een onafhankelijke stichting ter bevordering van de kwaliteit in de podiumkunsten gericht op de jongste kinderen. Vanaf 2008 is zij artistiek leider van ‘2 Turven Hoog. Het festival is gericht op kinderen van 1,5 tot 6 jaar.

Deze uitreiking van de ring vond  voor het eerst niet plaats tijdens de Nederlandse Dansdagen Geïnspireerd op de toneelring, wordt de uitreiking van de ‘dansring’ niet meer aan één plek of één moment verbonden. In 2006 werd op initiatief van de Nederlandse Dansdagen voor het eerst de Jiří Kylián-ring uitgereikt. De door Hans Appenzeller ontworpen ring werd uitgereikt aan zijn naamgever als teken van bewondering voor zijn voortdurende gedrevenheid en inspirerende choreografieën. Aan Jiří Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld. Hij overhandigde in 2008 de ring aan danser/choreograaf Michael Schumacher, die de ring op zijn beurt in 2010 doorgaf aan lichtontwerper Ellen Knops.

Uitreiking Jiri Kylian-ring aan Ingrid Wolff. foto Antoinette MooyDe Jiří Kylián-ring bestaat uit een ringenset van 14 ringen, voor iedere letter van de prijs één ring. De ringen zitten op een ringmaatstok en zijn oplopend in maat. Degene die de ringenset ontvangt kan de ring uitzoeken die hem of haar past. Uniek is dat de ontvanger deze ring mag houden als hij of zij de prijs doorgeeft. Voor de lege plek op de ringmaatstok wordt een nieuwe ring gemaakt.