© Dans & Balletstudio Geraldine

Jeroen Bosch door Bosschenaren voor Den Bosch

Dans & Balletstudio Geraldine geeft op zaterdag 16 en zondag 17 april 2016 een unieke en exclusieve dansvoorstelling over het leven van Jeroen Bosch in Theater aan de Parade in Den Bosch. De voorstelling is een grote amateurproductie in samenwerking met: de Vooropleiding Hedendaagse Dans (VHD), de slagwerkgroep van muziekvereniging St. Cecilia uit Rosmalen en het kinder- en jeugdkoor de Fermaatjes. De Bossche wethouder Eric Logister opent zaterdagmiddag om 13.30 de eerste uitvoering van drie.

De voorstelling is gebaseerd op het boek ‘Schetsboek van Jeroen Bosch’ van Annemarie Bon en Marie José van der Linden. In woorden en illustraties tekenden zij het verhaal op van de jonge Jeroen Bosch, die van zijn vader geen schilder mag worden. Het idee ontstond drie jaar geleden naar aanleiding van een voorstel van de initiatoren van ‘Jheronimus Bosch 500’ om samenwerkingsverbanden aan te gaan in de stad. Geraldine van de Griend: “Wij waren op zoek naar een goede verhaallijn en Annemarie Bon en Marie José van der Linden waren hun boek aan het ontwikkelen. Een mooie samenwerking was geboren!”

Bier, Brand en Maria

Het verhaal is vertaald in drie aktes: de markt, de St-Jan en dehaven. Illustraties worden levensgroot op het toneel geprojecteerd en derol van Jeroen Bosch wordt ingekleurd door de jonge danser BramTimmermans (14). Timmermans zet de kunstenaar neer als een eigenzinnige en sympathieke jongen en neemt het publiek mee in Bosch’ leefwereld en gedachten.

Samen met de andere dansers brengt hij het publiek terug in de tijd van Bosch. Zo passeren de ambachten uit de vijftiende en zestiende eeuw, de grote stadsbrand in Den Bosch in 1463, de vele bierbrouwerijen die de stad rijk was en de Mariaprocessie de revue. Acteur Job van Gelder is Jeroen's leermeester en duidt met behulp van zijn rariteitenkabinet op subtiele wijze op het goede en het kwade. Iets waar Jeroen Bosch in al zijn schilderijen veelvuldig over schildert. Schetsboek van Jeroen Bosch is een educatieve voorstelling van jong tot oud.

400 Artiesten, 200 vrijwilligers, 300 kostuums, 100 gymnasten

Tijdens de voorstelling maken 400 artiesten hun opwachting op het podium. Naast dansers staan er zangers, muzikanten en acteurs op de planken. Er zijn meer dan 200 vrijwilligers betrokken bij de totstandkoming van alle projecten. Zij verzorgen decor, kostuums, drukwerk en hand-en-spandiensten backstage. De vele attributen van de dansers zijn gemaakt door 100 leerlingen van gymnasium Bernrode uit Heeswijk. Van de Griend: “De dansschool heeft een grote groep ouders die zich inzetten voor de voorstelling. Een amateurproductie van dit formaat is simpelweg niet haalbaar zonder de inzet en hulp van onze ouders.” Er zijn alleen al dertig ouders bezig met het naaien van 300 originele kostuums naar een ontwerp van Cavalieri Kostumes.

Kaartjes zijn online verkrijgbaar via het Theater aan de Parade in ‘s-Hertogenbosch. Schetsboek van Jeroen Bosch is te zien op zaterdag 16 april om: 13:30 uur en 16:30 uur en zondag 17 april om: 11:00 uur.