Henny Kamerman overleden. Foto via Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten

Jazzdanspionier Henny Kamerman overleden

Op donderdag 28 juni stierf Henny Kamerman na een langdurig ziekte bed. Met Kamerman wist jazzdans in Nederland eindelijk voet aan wal te zetten. Zo was ze werkzaam als artistiek leider bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten van de opleiding Jazztheater- en Showmusicaldans, die in 1989 door haar werd opgezet (de huidige opleiding Urban Contemporary/JMD). Kamerman overleed op 71-jarige leeftijd.

Kamermans interesse in jazzdans

Henny Kamerman verdiepte jaar passie met dans op de dansopleiding aan de Rotterdamse Dansacademie. Als snel kreeg ze hier interesse in jazzdans en ging ze zich hierin verdiepen. Na deze opleiding sloot ze zich aan bij het dansgezelschap Helen Le Clerq, wat de springplank bleek voor een nieuwe passie als choreografe.

Eigen dansgezelschap: Jazz Extension Dance Theatre

In 1973 vertrok zij naar de Verenigde Staten om daar in verschillende jazz- en showdansgezelschappen te dansen. Eenmaal in de jaren tachtig weer teruggekeerd naar Nederland startte zij haar eigen dansgezelschap onder de naam Jazz Extension Dance Theatre. Hier was Kamerman artistiek leider en choreografe tot eind jaren tachtig.

Kamerman als artistiek leider

Daaropvolgend kreeg Kamerman de kans om artistiek leider te worden van de door haar op te zetten opleidingen in jazztheater-en showmusicaldans van de Theaterschool van de Amsterdamse Hogeschool voor kunsten wat zij tot 2002 bleef uitoefenen. Na dit avontuur werd Kamerman adviseur Internationalisering van de directie van de Theaterschool en zette ze zich in voor internationale uitwisselingen. Hierdoor zouden vele studenten in het buitenland kunnen studeren. Zij onderhield onder andere een speciale band met de Alvin Ailey School in New York. 

RendezVous-programma

Kamerman richtte ook het vernieuwde RendezVous- programma op. Ze haalde daarvoor buitenlandse choreografen en dansers de Theaterschool binnen als zij in Nederland waren voor voorstellingen. Kamerman coördineerde maar liefst 65 bijeenkomsten. Daarnaast was ze docent en specialist in Horton techniek. Kamerman deed dit werk tot haar pensioen in 2012.

Na jarenlang als danseres, choreografe en artistiek leider te hebben gewerkt, wordt zij nu vanuit alle hoeken van de jazz- en showdanswereld zeer gemist.

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: