Bron: Afrovibes

Jay Pather nieuw artistiek leider Afrovibes Festival

Afrovibes heeft een nieuwe artistiek leider. Vanaf januari leidt Jay Pather het festival dat hedendaags theater, dans en muziek uit Afrika programmeert. Pather volgt James Ngcobo op, die sinds 2011 de artistieke verantwoordelijkheid op zich nam.

Pather noemt het een eer om de functie te gaan vervullen. “Dat wat ‘Afrikaans’ is, is zo groot en complex dat het Afrovibes Festival haar naam eigenlijk is ontgroeid. Dat is wat me interesseert aan het festival. Hoe representeert het enerzijds zoiets groots, en anderzijds iets dat altijd verborgen blijft in stereotypes en misvattingen?”

Cultureel zwaargewicht

Jay Pather is een cultureel zwaargewicht in Zuid-Afrika. Hij is onder andere curator van public art-festival Infecting the City. Daarnaast is hij associate professor aan de Universiteit van Kaapstad, directeur van het Gordon Institute for Performing and Creative Arts en artistiek leider van Siwela Sonke Dance Theatre. Ook in Nederland is Pather actief in de kunstsector. Hij maakte stukken voor Theater aan het Spui en het ITs Festival.

Vernieuwing en experiment

Pather heeft vanwege zijn vele functies een groot netwerk in Zuid-Afrika, en kan daarom nieuwe, onconventionele performances naar het festival halen. Hij wil de artistieke signatuur van Afrovibes verder verstevigen, waarbij hij op zoek gaat naar vernieuwing en het experiment. Het Europese publiek kent de vernieuwende en experimentele kant van de Afrikaanse kunstscene vaak niet. Deze kant wil Pather zichtbaar maken.

Het Afrovibes Festival haalt jaarlijks gevestigd en opkomend talent uit Afrika naar Nederland. Theater, dans en muziek staan hierbij centraal. Het festival biedt de mogelijkheid voor artistieke uitwisseling tussen Afrikaanse en Europese artiesten en publiek. Afrovibes doet behalve steden in Nederland, om de twee jaar ook enkele Britse steden aan.

Meer inspiratie