Janine Dijkmeijer uitvoerend directeur bij the New Zealand Dance Company

Janine Dijkmeijer uitvoerend directeur bij the New Zealand Dance Company

Janine Dijkmeijer is zeker geen vreemdeling binnen de Nederlandse danswereld en is voor een lange tijd een grote aanwinst geweest. Helaas zullen wij nu afscheid van haar moeten nemen en zal ze vanaf deze maand als nieuwe aanwinst in Nieuw-Zeeland aan de slag gaan als uitvoerend directeur bij The New Zealand Dance Company. 


Waar kennen we Janine Dijkmeijer van?

Als afgestudeerde aan de Amsterdam Hogeschool voor de Kunsten ging ze aan de slag als professioneel danseres en beëindigde haar danscarrière in 1999. Hierna is ze haar interesses en talenten gaan verbreden. Zo kennen we haar als medeoprichter van de Nicole Beutler projects, oprichter van Cinedans, maar ook als Algemeen Directeur bij het Nederlands Dans Theater en zakelijk leider van het Nationaal Ballet. 

Haar impact op de danswereld is groot geweest en ook het Nederlands Dans Theater heeft dat gevoeld. Ze noemen Dijkmeijer een ‘sterke pion in het team en zijn haar erg dankbaar zijn voor haar periode bij het gezelschap’. Ook minister van Engelshoven deed bij haar afscheid van NDT vorig jaar een uitspraak over wat een gemis ze gaat zijn. 

‘Het was ongelooflijk knap hoe jij daarbij de verschillende verlangens, wensen en eisen bijeenbracht. Je stond pal voor de belangen van de dansers, maar als gemeente konden we toch goed zaken met je doen.’ 

Dijkmeijer laat in Arts Talk Magazine weten dat het voor haar een eer was om met zo’n gepassioneerd gezelschap te werken en ze daar veel voldoening uit heeft gehaald. Ze was klaar om een nieuwe uitdaging tegemoet te gaan. Deze uitdaging is zeker haar kant op gekomen. 

The New Zealand Dance Company

Komende maand zal Dijkmeijer parttime beginnen en vanaf 2021 fulltime in haar functie treden. Ze is niet de enige verandering die het gezelschap in petto heeft. Ook algemeen directeur Shona McCullagh krijgt een nieuwe opvolger – een duo deze keer: Victoria (Tor) Colombus en James O’Hara. 

Het dansgezelschap kennen we van de voorstelling ‘Lumina’ op het Holland Dance Festival (2016) en de daarbij gegeven masterclass. 

Janine Dijkmeijer en haar gezin kijken naar de verhuizing uit. Naast deze nieuwe uitdaging bij NZDC gaat ze ook parttime beginnen aan de studie antropologie en is ze druk bezig met eigen internationaal netwerk (www.casc.nl). 

Wij wensen Janine Dijkmeijer veel succes, plezier en geluk bij deze nieuwe uitdaging! 

Meer inspiratie