Introdans viert jubileum feestelijk met VIER40

Vier40. Foto Erwin OlafHet is dit seizoen veertig jaar geleden dat het Arnhemse gezelschap Introdans werd opgericht en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dit gebeurt dan ook met de jubileumvoorstelling VIER40, die 7 oktober in de Schouwburg Arnhem in première gaat.

VIER40 bestaat uit twee balletten die beide hun première beleven. Het eerste ballet is Noces van de Belgische choreograaf Stijn Celis. Hij creëerde dit ballet in 2002 voor het Les Grands Ballets Canadiens. Noces beleeft de Nederlands première tijdens VIER40 en het is de eerste keer dat dit ballet wordt gedanst door een ander gezelschap. Noces zal tijdens de première en bij een aantal andere voorstellingen begeleid worden door een live orkest gevormd door leerlingen van het ArtEZ Conservatorium. Een voorstelling staat gepland in het Duitse Bocholt.

Het tweede ballet van VIER40, celebrAGE, is speciaal gemaakt voor het jubileum door de Braziliaanse choreografe Gisela Rocha en de Nederlander Adriaan Luteijn. Fotograaf/filmmaker Erwin Olaf en modeontwerper Sjaak Hullekes hebben meegewerkt aan deze productie. De beide choreografen creëerden een dans voor celebrAGE en werkten samen voor de grande finale. Dit ballet beleeft tijdens VIER40 de wereldpremière.

Introdans werd opgericht in een tijd dat er in Oost-Nederland nauwelijks dans te beleven was. Nu is Introdans een van de belangrijkste moderne balletgezelschappen van Nederland.  Leden van het Koninklijk Huis zullen dan ook bij de première van de jubileumvoorstelling aanwezig zijn, waaronder koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en beschermvrouwe van het gezelschap prinses Margriet.

Gekkebekken. Foto Yvonne van de VenHet veertigjarige jubileum van introdans wordt ook op andere manieren gevierd. Zo is er een glossy jubileummagazine verschenen met interviews reportages en achtergrondverhalen  over het dansgezelschap. Daarnaast zijn er twee exposities in Arnhem met foto’s van dansers en medewerkers. Natuurlijk viert ook het Introdans Ensemble voor de Jeugd het jubileumfeestje mee. Zij doen dat met de voorstelling GEKKEBEKKEN.