Introdans eert Les Ballet Russes met Russisch Rumoer

Russisch Rumoer van IntrodansDansgezelschap Introdans voert in hun programma Russisch Rumoer drie werken op uit de erfenis van het invloedrijke Les Ballets Russes. Le Sacre Du Printemps, L’Après-midi d’un faune en Firebird Suite gaan op 7 februari in Arnhem in première, uitgevoerd met een nieuwe choreografie.

Russisch Rumoer brengt precies wat de titel van de avond doet vermoeden: drie dansvoorstellingen die in hun tijd opschudding hebben veroorzaakt. Van februari tot en met juni laten drie choreografen hun bewerking van Les Ballets Russes’ Le Sacre Du Printemps, L’Après-midi d’un faune en Firebird Suite zien.

Le Sacre du Printemps

Choreograaf Nils Christe liet zich inspireren door Le Sacre du Printemps, een dansvoorstelling die in 1913 een groot schandaal veroorzaakte. Bezoekers ervoeren de choreografie van Vaslav Nijinski als epileptisch en vonden de muziek van Igor Stravinsky maar lawaai. Er was politie nodig om hen te kalmeren.

L’Après-midi d’un faune

Vaslav Nijinski zorgde eerder al voor rumoer met zijn L’Après-midi d’un faune. Vooral het seksueel geladen einde van de solo veroorzaakte een ware rel. De Franse choreograaf Thierry Malandain raakte geïnspireerd door het verhaal achter de solo en gaf een moderne draai aan het stuk.

Firebird Suite

Ook in Firebird Suite is de muziek van Igor Stravinsky heel belangrijk. De voorstelling is namelijk geïnspireerd door de suite uit Stravinsky’s L’Oiseau de Feu, het eerste werk dat de componist voor Les Ballets Russes schreef. Dit muziekstuk begon een Russische Revolutie in de Europese dansgeschiedenis.

Informatie

Voor meer informatie over de voorstellingen, bezoek de website van Introdans.