Altitude Film Distribution - Bolshoi Babylon

Intriges in nieuwe film Bolshoi Babylon

In 2013 kreeg Sergei Filin, artistiek directeur van het prestigieuze Bolsjojballet , zoutzuur in zijn gezicht geworpen. De voormalig balletdanser liep derdegraads verbrandingen op en werd blind aan één oog. Het bizarre nieuws ging de hele wereld over. Waarom heeft een danser uit eigen gelederen het voorzien op deze man? De nieuwe film Bolshoi Babylon (Engeland, 2015) biedt een even onthullend als onthutsend kijkje achter de schermen van dit wereldberoemde, Moskouse danstheater.

Bolshojballet in crisis

Regisseur Nick Read werkte in Moskou aan een documentaire over een beruchte Russische gevangenis, toen Filin vlakbij zijn huis voor de val liep. Read besloot ter plekke de camera’s op het in crisis verkerende Bolsjojballet te richten. Intriges, afgunst en sabotage blijken schering en inslag in deze wereld die nog vileiner lijkt dan die in Darren Aronofsky's Black Swan. Tel daar de welig tierende corruptie en vriendjespolitiek bij op – reikend tot in het Kremlin – en het drama is compleet. 

Professionele dansers zijn vervangbaar

Diverse spelers uit deze gesloten wereld, van solisten tot leden van het corps de ballet en van bestuursleden tot docenten, vertellen in Bolshoi Babylon wat het betekent om een leven als professioneel danser te ambiëren in het meest vooraanstaande danstheater van Rusland; wat je ervoor moet doen en laten. “Niemand is onvervangbaar,” stelt één van de ballerina’s terecht zorgelijk. Gebrek aan connecties, een blessure, of simpelweg je leeftijd: alles kan de doodssteek voor je carrière betekenen. Zelfs de meest oogstrelende opnames en dito archiefbeelden van dansers in actie krijgen met al die wetenschap een zwart randje. 

Bolshoi Babylon draait vanaf 8 januari 2016 in het Verenigd Koninkrijk. In Nederland te zien via HBO. 

Trailer Bolshoi Babylon