Hommage voor Ton Wiggers tijdens 16e Balletgala

Marijn Rademaker. Foto Donostia KulturaHet 16e Balletgala dat op 17 november plaatsvindt, wordt dit jaar opgedragen aan Ton Wiggers, de oprichter en algemeen directeur van Introdans. Hare Majesteit Koningin Beatrix zal bij deze avond aanwezig zijn.

Het Balletgala wordt elke twee jaar georganiseerd door Stichting Dansersfonds '79 en ieder gala wordt opgedragen aan een bijzondere danser of gezelschap. Volgens Han Ebbelaar, initiator van Stichting Dansersfonds '79, verdient Wiggers deze hommage. Het is namelijk nog nooit voorgekomen dat een oprichter van een gezelschap daar veertig jaar later nog actief bij betrokken is.

De opening van het Balletgala wordt verzorgd door leerlingen van Koninklijk Conservatorium Den Haag, zij dansen een choreografie van Monique Sand. Tevens zijn solisten van het Ballet de l'Opéra National de Paris en het Stuttgarter Ballett aanwezig. Een van hen is de Nederlander Marijn Rademaker. Hij danst de solo Äffi die Marco Goecke voor hem maakte. Ook Introdans levert een bijdrage aan het Balletgala in de vorm van Noces, de choreografie van Stijn Celis die speciaal voor het Arnhemse gezelschap werd gecreëerd. 

Stichting Dansersfonds '79 werd opgericht door het dansersechtpaar Han Ebbelaar en Alexandra Radius om (ex-)dansers een financiële ondersteuning te bieden. Nu richt het fonds zich voornamelijk op het ondersteunen en stimuleren van dans en jonge dansers.