Vier letzte Lieder - Toer van Schalk. Bron: Het Nationale Ballet

Hommage aan 80 jaar Toer van Schayk

In september wordt choreograaf en ontwerper Toer van Schayk 80 jaar. Ter gelegenheid van zijn verjaardag danst het Nationale Ballet een speciaal programma als hommage aan Toer van Schayk. Op het programma staan balletten van Toer van Schayk, Rudi van Dantzig en Hans van Manen.

Hollandse school

De choreografen wan wie de werken gedanst worden, bezorgden het Nationale Ballet in de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw wereldfaam. Hun werk werd internationaal aangeduid als de ‘Hollandse School’. In het programma van de hommage is niet alleen ruimte voor het werk uit die tijd, ook het nieuwste ballet van Toer van Schayk wordt uitgevoerd: Episodes van Fragmenten.

Boek over Toer van Schayk

Er wordt niet alleen met dansvoorstellingen stilgestaan bij de verjaardag van Toer van Schayk. Op de dag dat Hollandse Meesters in premiere gaat, verschijnt ook een boek over Toer van Schayk. Astrid van Leeuwen, Maaike Staffhorst en Marie-Jeanne van Hövell tot Westvlier schreven dit boek over de bekende choreograaf. Ook het filmmuseum Eye Amsterdam organiseert een avond over Toer van Schayk onder de noemer: An evening with Toer van Schayk, met daarin fragmenten van documentaires over de choreograaf, dansfilms en een live optreden van het Nationale Ballet.

Voorstellingen van Hollandse Meesters

Hollandse Meesters is van 14 tot en met 25 september te zien in Nationale Opera & Ballet, Amsterdam. An evening with Tour van Schayk in het Eye Amsterdam is op 27 september.