Holland Symfonia begeleidt alleen nog balletten

Logo Holland SymfoniaHet Nederlands ballet- en symfonieorkest Holland Symfonia begeleidt onder andere de balletten van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. Door de aangekondigde bezuinigingen zal dat in 2013 nog de enige taak van Holland Symfonia zijn. Het jubileumseizoen van het orkest is daarmee ook meteen het laatste seizoen in de huidige setting.

In 2002 ontstond Holland Symfonia uit een fusie tussen het Nederlands Balletorkest en het Noord-Hollands Philharmonisch Orkest. Met hun producties wilden ze hun stempel drukken op de Nederlandse muziekcultuur. Het orkest werkt samen met verschillende culturele partners en er zijn educatieve programma’s. Zo wordt er bijvoorbeeld muziekles gegeven op basisscholen. De concerten bestaan niet alleen uit klassieke muziek, maar er wordt ook soul en popmuziek gespeeld.

Holland Symfonia wordt echter voor 65 procent gekort op de subsidie. Daardoor moet er bijna de helft van de banen verdwijnen. De taak die overblijft voor het symfonieorkest is het begeleiden van balletten.