Holland Dance brengt Sidi Larbi Cherkaoui

Op 23 februari is de voorstelling Puz/zle van Sidi Larbi Cherkaoui te zien in het Lucent Danstheater in het kader van Holland Dance. Op dit moment is Cherkaoui één van de grootste internationale sterren van de moderne dans. Zo werd hij in 2011 uitgeroepen tot beste choreograaf van het jaar door het gerenommeerde Duitse tijdschrift Tanz. Cherkaoui brengt virtuoze dans samen met poëtische livemuziek en laat de grenzen tussen theater en dans vervagen. Hij werkt voor zijn voorstellingen samen met performers en musici van over de hele wereld. In zijn voorstellingen onderzoekt Cherkaoui de tradities van grote culturen. Terugkerende thema’s zijn anders-zijn, collectiviteit, identiteit, geloof en verlangen.

In Puz/zle werkt Sidi Larbi Cherkaoui samen met de Corsicaanse zanggroep A Filetta en de Libanese zangeres Fadia Tomb-El Hage. In de voorstelling bevraagt Cherkaoui het belang van orde en het lineaire en onderzoekt hij of er meerdere manieren zijn om een puzzel op te lossen, een verhaal te vertellen of tijd te beleven. Cherkaoui is geïntrigeerd door hoe bepaalde verbindingen resulteren in een organisch geheel terwijl andere daarin falen. Daarbij vraagt hij zich af of deze verbindingen daadwerkelijk falen of dat het meer te maken heeft met onze perceptie van orde en wanorde.

Choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui

Sidi Larbi, zoon van een Marokkaanse vader en Belgische moeder, is geboren en getogen in Antwerpen. Na een korte periode als danser in variétévoorstellingen en televisieprogramma’s studeerde hij in Brussel aan de dansschool van Anne Teresa de Keersmaeker. Vervolgens werkte hij voor Alain Platel, Les Ballets C. de la B en Toneelhuis Antwerpen. Hier creëerde hij steeds meer zelf en ontwikkelde hij een eigen danstaal. Na zich bewezen te hebben met diverse producties, zoals Myth, Origine en Sutra, richtte Cherkaoui in 2010 zijn eigen gezelschap Eastman op. Hiernaast blijft hij voorstellingen maken voor andere gezelschappen.

Randprogrammering bij de voorstelling

Holland Dance biedt diverse activiteiten rond de voorstelling. Een uur voor aanvang van de voorstelling is er een inleiding en na afloop is er een nagesprek op het podium. Op zondag 24 februari is het mogelijk mee te doen aan een workshop moderne dans, gegeven door Ben Fury. Fury is één van de dansers van Puz/zle en tevens internationale choreograaf en docent. Er is een workshop voor professionals/vakstudenten en één voor amateurs op intermediate niveau. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven voor de workshop.

Helma Klooss schreef in 2012 voor Dans Magazine al een review over Puz/zle.  De review is hier te lezen of bestel direct kaarten voor Puz/zle.

De voorstelling is in Nederland hiernaast alleen nog te bewonderen in Rotterdam (8 maart) en Utrecht (12 april). Kijk hier voor de gehele speellijst.

Foto: Koen Broos