Dorian

Hiphop meets ballet in de nieuwe voorstelling van Het Nationale Ballet

Donderdag 11 mei gaat Dorian (14+) in première in Nationale Opera & Ballet. Na de successen van Narnia en GRIMM is Dorian de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner (HNB) en Marco Gerris (ISH). In deze dansthriller, gebaseerd op The Picture of Dorian Gray, het beroemde boek van Oscar Wilde uit 1891, komen ballet en hiphop bij elkaar. Met dansers van de Junior Company, ISH Dance Collective en van Het Nationale Ballet, in première bezetting: Giorgi Potskhishvili en Anna Tsygankova. Met nieuwe muziek van de jonge componist Joey Roukens. De voorstelling is vanaf donderdag 11 mei tot en met woensdag 17 mei vijf keer te zien in Nationale Opera & Ballet. Vanaf vrijdag 19 mei tot en met vrijdag 16 juni 2023 twintig keer te zien in negentien theaters door heel Nederland.

Het verhaal

Oscar Wilde’s filosofische roman The Picture of Dorian Gray gaat over het streven om eeuwig jong te blijven en je daarin volledig te verliezen. Dorian Gray, de hoofdpersoon, wenst dat hij altijd zo jong en knap zal blijven als hij oogt op het schilderij dat zijn vriend Basil van hem heeft gemaakt en dat zijn afbeelding op het schilderij in zijn plaats ouder en lelijker wordt. Meisner en Gerris volgen in hun productie de verhaallijn van Wilde’s boek, maar plaatsen het verhaal in een excentrieke, eigentijdse setting. Hoofdpersoon Dorian slaat in zijn zucht naar schoonheid en adoratie volkomen door, met alle gevolgen van dien. Hij belandt in een neerwaartse spiraal en raakt verstrikt in een labyrint waarin hij realiteit en fantasie niet meer kan scheiden. Net als in Narnia en GRIMM laten Meisner en Gerris ook bij Dorian verschillende dansstijlen op verrassende wijze samenvloeien tot eenmeeslepende mix van hiphop en ballet.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Nieuwe, live uitgevoerde muziek

Joey Roukens, een van Nederlands bekendste jonge componisten van dit moment, schrijft speciaal voor Dorian een nieuw avondvullend muziekstuk. Hij componeerde de afgelopen jaren werken voor diverse Nederlandse en internationale orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, waarvan hij ‘composer in residence’ was. Meisner en Roukens werkten al eerder samen voor het ballet In Transit. In de grotere theaters wordt Roukens’ nieuwe compositie live uitgevoerd door Het Balletorkest.

Ga voor meer informatie naar de website.

 

Meer inspiratie