Het Uur van de Wolf: Symmetry en Symmetry Unravelled

Op 13 augustus zendt Het Uur van de Wolf geen kunstdocumentaire uit zoals gewoonlijk, maar maakt een uitstapje naar een bijzonder project op het grensvlak van dans, opera, film en wetenschap: Symmetry en Symmetry Unravelled.

In Symmetry is CERN-wetenschapper Lukas (choreograaf Lukas Timulak) verwoed op zoek naar elementaire deeltjes en de theorie van alles. Dan voert de stem van een mysterieuze vrouw (sopraan Claron McFadden) hem naar het moment voor de 'Big Bang' en laat hem tijdloze liefde ervaren.

Symmetry Unravelled 

In het voorafgaande Symmetry Unravelled is te zien hoe de verschillende kunstdisciplines en vooruitstrevende technieken samenwerkten om dit moderne liefdesverhaal te vertellen. De opnames vonden deels plaats in de echte deeltjesversneller in het wetenschappelijk instituut CERN nabij Genève. Vooraanstaande natuurkundigen als Robbert Dijkgraaf laten zien waar voor hen de ambities van kunst en wetenschap elkaar raken: in het voelbaar maken van het onzichtbare, het elementaire, waar de begrippen tijd en ruimte een nieuwe betekenis krijgen.

Symposium Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen

Rond de film Symmetry wordt op 24 september in het Trippenhuis Amsterdam een symposium georganiseerd in samenwerking met het KNAW over de kruisbestuiving tussen kunst en wetenschap. Ga voor meer informatie naar de website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen. 

Trailer Symmetry - Ruben van Leer

Trailer Symmetry Unravelled - Juliette Stevens