Het Nationale Ballet terug op Lowlands 2014

Het Nationale Ballet CorpsHet Nationale Ballet keert in augustus 2014 terug op Lowlands. Na het uiterst succesvolle debuut op Lowlands in 2011 is het voor de tweede keer dat Het Nationale Ballet aan zal treden op het festival.

Op zaterdag 16 augustus danst het gezelschap in theaterpaleis Juliet Forces Of Movement bestaande uit Corps van Hans van Manen, Ballet 101 van Eric Gauthier en de Zwarte Zwaan pas de deux uit Het Zwanenmeervan Rudi van Dantzig.

Hans van Manen - Corps 

Hans van Manen creëerde Corps in 1985 voor het Stuttgarter Ballett en was recent nog te zien bij Het Nationale Ballet september 2013. Corps toont twaalf mannen in korte, zwarte tunieken. Drie vrouwen voegen zich, een voor een, bij hen. Zij zouden, net als de mannen, verschillende personen kunnen symboliseren, maar met elkaar ook één persoon. Gedanst op Alban Bergs beklemmende Vioolconcert, de inspiratiebron voor Van Manen voor dit ballet.

Eric Gauthier – Ballet 101

Het ballet kent vijf basisposities die nog altijd wereldwijd onderwezen worden. De Canadese choreograaf Eric Gauthier maakte een solo en nam de posities als uitgangspunt voor een humoristische ‘crash course’ in klassiek ballet. Eerst toont hij de posities in de gebruikelijke volgorde, daarna mixt hij ze inventief en met een flinke knipoog door elkaar.

Rudi van Dantzig – Het Zwanenmeer – ‘Zwarte zwaan’ pas de deux

Het Zwanenmeer (1877) van de choreografen Marius Petipa en Lev Ivanov op de betoverende muziek van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski geldt als een van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre. De versie die Rudi van Dantzig (1933-2012) in 1988 maakte, was de eerste en tot nu enige Nederlandse productie van dit ‘ballet der balletten’ en werd algemeen beschouwd als een mijlpaal in de Nederlandse dansgeschiedenis. De Zwarte zwaan pas de deux (3e akte) is een spectaculair staaltje van pure virtuositeit en expressiviteit.

Lowlands festival

A Campingflight to Lowlands Paradise - kortweg Lowlands - is een driedaags muziekfestival dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen (Flevoland) op het evenemententerrein van Walibi Holland gehouden wordt. Het festival heeft grote variatie in het aanbod van amusement: er is niet alleen muziek, maar ook literatuur, film, cabaret, ballet en theater.

Meer inspiratie