Jeugdvoorstellingen

Het Nationale Ballet presenteert nieuwe voorstellingen en workshops voor de jeugd

Nationale Opera en Ballet wil kinderen al vanaf jonge leeftijd betrekken bij de kunstvormen, via projecten waarbij ze zelf op het podium schitteren, of met voorstellingen speciaal voor families. Opera en ballet kunnen het hart en hoofd raken en dat is al vanaf jonge leeftijd te ervaren. Kinderen kunnen hun emoties kwijt in muziek en het helpt ze met hun gevoelens om te gaan. Het maakt sociaal, vergroot de fantasie en creativiteit, en stimuleert de taalontwikkeling. Om zoveel mogelijk kinderen te bereiken, biedt Nationale Opera en Ballet een gevarieerd programma.

Familievoorstellingen

Mannetje Jas (4+)
De balletvoorstelling Mannetje Jas is een muzikale kindervoorstellingen die 6 april tijdens Kindermuziekweek 2024 in première gaat. De voorstelling is gechoreografeerd door young creative associate Wubkje Kuindersma en is gebaseerd op het gelijknamige prentenboek van Sieb Posthuma. De voorstelling vertelt het verhaal van Mannetje Jas, die het altijd koud heeft. Bibberend gaat hij op zoek naar warmte, maar zelfs een dikke laag winterjassen wil niet helpen. Het is een hartverwarmende voorstelling die de ontdekking illustreert dat sommige dingen in het leven beter gaan als je samen bent. Kuindersma werkt graag samen met andere kunstenaars en doet dat in dit geval met componist Anthony Fiumara, die ook de muziek heeft geschreven voor eerdere choreografieën van haar hand.

Hup Herman! (3+)
In de Kindermuziekweek (5-13 april) keert de voorleesopera Hup Herman! Terug bij Nationale Opera & Ballet. Gebaseerd op het prentenboek van Yvonne Jagtenberg, is het een innemende opera voor de allerkleinsten, waarbij het prentenboek groots op het toneel staat. Acteur Harpert Michielsen en muzikant Joost Brouwer spelen en zingen het verhaal van Herman het hangbuikzwijn, voor én met de kinderen in het publiek. Een muzikale vertelling over wedstrijdjes in de modder, de drang om de beste te willen zijn, en de ontdekking dat je best blij mag zijn met wie je bent. De voorstelling is van 10 tot 13 april in het theater bij Nationale Opera en Ballet te zien en gaat daarna op tournee door Nederland. 

Kinderen schitteren zelf op het toneel

In de workshop Operahelden (6 –13 jaar) leren kinderen in 10 lessen zingen, acteren en componeren. Kinderen kunnen van zaterdag 23 maart tot en met woensdag 22 mei meedoen. Aan het einde van de workshop zullen de kinderen een speciaal gecomponeerd lied opvoeren tijdens het Kinderkorenfestival. Dit festival, waar kinderkoren uit het hele land aan kunnen deelnemen, is op zondag 26 mei. Diverse workshops over spel en beweging maken verder deel uit van het festival. Als onderdeel van de Jump! Dansdag worden per jaar meerdere workshops georganiseerd voor kinderen tussen 4 en 16 jaar die interesse hebben in ballet. De eerstvolgende workshop vindt plaats op 22 juni 2024. 

Agenda

23 maart t/m 22 mei 2024 - Operahelden
6 - 13 jaar - Inschrijvingen nu open
26 mei 2024 - Kinderkorenfestival
Alle kinderleeftijden - Inschrijvingen gesloten
6 april t/m 21 april 2024 - Mannetje Jas
Vanaf 4 jaar - Kaarten zijn nu beschikbaar
10 t/m 13 april 2024 - Hup Herman
Vanaf 3 jaar - Kaarten zijn nu beschikbaar
22 juni 2024 - Jump! Dansdag
4 - 16 jaar - Inschrijvingen open vanaf begin maart

Meer informatie