Foto via Pexels

Het Nationale Ballet organiseert grootste kostuumverkoop tot nu toe met exclusieve stukken

Verfijnd handwerk uit eigen ateliers, gedragen door beroemde artiesten. De kostuumverkoop biedt theater- en modeliefhebbers een unieke kans te shoppen in het archief van Nationale Opera & Ballet. De kostuums zijn afkomstig uit circa zestig producties van De Nationale Opera, zoals Marco Polo, Les Troyens en Le nozze di Figaro, en uit één productie van Het Nationale Ballet: Don Giovanni . Naast kostuums worden er ook voor de eerste keer hoeden, schoenen en stoffen op rol verkocht. De prijs per item varieert van € 1 tot € 450. Het aanbod reikt van leren jassen en denim bloezen tot unieke operakostuums en extravagante galajurken en pakken. De collectie bevat hoogwaardige ontwerpen van de hand van onder anderen Robby Duiveman, voormalig Directeur Kostuums /Kap & Grime en zijn team. 

Meerdere verkoopsessies

De kostuumverkoop vindt plaats in het Decoratelier in Amsterdam-Zuidoost en bestaat uit meerdere korte verkoopsessies: drie op zaterdag 25 november en twee op zondag 26 november. Per tijdvak worden er nieuwe kostuums aan het verkoopaanbod toegevoegd. Zo is er tijdens elke sessie evenveel kans om bijzondere stukken te bemachtigen. Een kaartje voor de kostuumverkoop kost € 7,50 en geeft toegang tot één van de vijf verkoopsessies. In totaal zullen 5000 liefhebbers toegang kunnen krijgen tot de verkoop. De ticketverkoop begint op 2 november om 12.00. De kostuumverkoop is een echte schatkamer voor kostuumliefhebbers, die tijdens een sessie twee uur de tijd hebben om te winkelen en af te rekenen. 

De opbrengst gaat naar de installatie van een barcode-programma in het Decoratelier, waarmee de gehele kostuum- en kap & grime-opslag gedigitaliseerd kan worden.

De kostuumkringloop

Bij Nationale Opera & Ballet worden alle kostuums zoveel mogelijk hergebruikt. Alles wordt bewaard in grote opslagen, tot het moment dat een stuk weer van pas komt. Soms zijn kostuums echter te specifiek, of zijn ze al een heel lange tijd niet meer gebruikt. Om deze unieke stukken alsnog een nieuw leven te geven – in plaats van weg te gooien – worden deze aangeboden in de kostuumverkoop. Zo blijven de materialen langer in omloop en wordt er nóg meer plezier beleefd aan deze bijzondere creaties uit onze ateliers. 

De verschillende sessies
Zaterdag 25 november 2023
-     Sessie 1: 9.00-11.00
-     Sessie 2: 12.30-14.30
-     Sessie 3: 16.00-18.00
Zondag 26 november 2023
-     Sessie 4: 10.00-12.00
-     Sessie 5: 13.30-15.30

Kaarten zijn verkrijgbaar online, bestellen via de website.

Foto via Pexels