choreografie, spel, dans, kaarten

Het Nationale Ballet lanceert choreografiespel

Het Nationale Ballet heeft een choreografiespel gecreëerd, geïnspireerd op het werk van Hans van Manen. Met dit choreografiespel kun je als danser, dansdocent en dansmaker door middel van diverse speelkaarten (samen met je leerlingen) aan de slag door te spelen met richting, timing, houding en formaties. Het choreografiespel biedt daarmee een leuke en interactieve manier om met dans aan de slag te gaan!

Uitleg choreografiespel

Het choreografiespel bestaat uit vier categorieën: houding, richting, timing en formatie. Iedere categorie heeft acht kaarten (dus acht opties) die je kunt gebruiken. Behalve de categorie ‘houding’: deze heeft negen kaarten. De houdingen komen uit choreografieën van gerenommeerd choreograaf Hans van Manen. Knip alle kaarten stuk voor stuk uit. Kies vervolgens uit elke categorie één kaart en leg deze naast elkaar: met deze combinatie kun je vervolgens aan de slag.

Opties om dans te creëren

De invulling van het spel blijft verder open. Je kunt bijvoorbeeld meerdere combinaties van vier kaarten onder elkaar leggen zodat je een sequentie aan houdingen, acties en richtingen ontwikkelt. Een langere ‘danszin’. Deze probeer je vervolgens te vertalen in beweging. Een andere optie is om bijvoorbeeld één houding uit te proberen in alle formaties om te zien wat er dan gebeurd met het beeld. Zo zijn er verschillende opties die jou als danser, dansdocent en dansmaker kunnen inspireren en stimuleren bij het creëren van dans.

Je download het gratis choreografiespel hier.

Meer inspiratie