Bron: Bijzondere Collecties UvA

Het Nationale Ballet genomineerd voor Theaterafficheprijs

De silhouetten van twee dansers steken scherp af tegen de levensgrote, rood-blauwe Britse vlag op de achtergrond. Met dit ontwerp is Cool Brittannia van Het Nationale Ballet genomineerd voor de MullerVisual Theaterafficheprijs 2015. De prijs wordt op woensdag 11 november uitgereikt door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Cool Britannia - Lesley Moore (ontwerp), Petrovsky & Ramoone (fotografie), Het Nationale BalletHet affiche van Cool Brittannia is ontworpen door het Amsterdamse ontwerpbureau Lesley Moore en gefotografeerd door Petrovsky & Ramone. Lesly Moore heeft eerder al de nieuwe huisstijl van Nationale Opera & Ballet ontworpen. Het ontwerpbureau is verantwoordelijk voor de slow motion-video’s op de website van Nationale Opera & Ballet. Petrovsky & Ramone is een gerenommeerd fotografenduo dat naast de affiches voor Nationale Opera & Ballet ook fotografeert voor bladen als Harper’s Bazaar en Vogue.

Enige affiche in categorie ‘dans’

Ook twee affiches van de Nationale Opera zijn genomineerd voor de Theaterafficheprijs, namelijk Benvenuto Cellini voor de Theaterafficheprijs 2014-2015 en Arabella voor de Theaterafficheprijs 2013-2014. Beide affiches zijn eveneens ontworpen door Lesley Moore en Petrovsky & Ramoone.

Het affiche van Het Nationale Ballet is als enige genomineerd in de categorie dans. De overige affiches zijn afkomstig van toneel- of muziektheatergezelschappen. Zo zijn er affiches van Toneelgroep Oostpool, het Nationale Toneel, Toneelschuur Producties, Bellevue Lunchtheater, O’stade Amsterdam, BonteHond, Likeminds, Melle Hammer, Maas Theater en Dans, Micha Wertheim en De Theatertroep genomineerd.

Afwezigheid Theaterafficheprijs

Corps - Martin Pyper (ontwerp) en Erwin Olaf (fotografie), Het Nationale BalletDe Theaterafficheprijs werd in 2011 ook al gewonnen door Het Nationale Ballet. Het ging toen om het affiche bij de dansvoorstelling Corps. Dit affiche was een ontwerp van Martin Pyper. De bekende fotograaf Erwin Olaf was verantwoordelijk voor het beeld.

De Theaterafficheprijs werd van 1992 tot 2011 jaarlijks uitgereikt op initiatief van het Theater Instituut Nederland (TiN). Toen deze organisatie financieel gezien in het nauw kwam vanwege de bezuinigingen vanuit de regering, werd het TiN opgeheven. In het seizoen 2011-2012 werd de prijs daarom niet uitgereikt. Sinds 2013 wordt de prijs weer tweejaarlijks uitgereikt door de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam, waar ook de collectie van het TiN is ondergebracht.

Redactionele noot: Op 11 november 2015 is bekend geworden dat Het Nationale Ballet dit jaar niet in de prijzen is gevallen. De winaar van de Mullervisual Theaterafficheprijs 2013/2014 is het affiche van de voorstelling 'Hideous Women' van Toneelgroep Oostpool, een ontwerp van Esther Noyons en Sofie Knijff. Het affiche van 'De Pijp in oorlog' van Ostade Amsterdam won de Theaterafficheprijs van het seizoen 2014/2015. Het affiche werd ontworpen door LopezLab (Mariola Lopez) en Monica Ragazzini.

Meer inspiratie