Het Nationale Ballet gala

Het Nationale Ballet opent op zaterdag 13 september het nieuwe balletseizoen met een gala, een avond vol hoogtepunten uit het balletrepertoire. 

Het gezelschap zet de traditie voort met beroemde pas de deux, nieuwe creaties, werk van Nederlands choreograaf Hans van Manen en hoogtepunten uit Het Zwanenmeer.

Tijdens het gala wordt de Alexandra Radiusprijs uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich het afgelopen seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden.

Gala

Het gala opent met een Grand Defilé met meer dan 220 dansers: alle dansers van Het Nationale Ballet, de Junior Company en de Nationale Balletacademie. Alle dansers van Het Nationale Ballet werken mee aan de voorstelling. Daarnaast zijn ook de jonge dansers van de Junior Company met een eigen choreografie vertegenwoordigd. Na afloop van de voorstelling wordt het feest in de foyer voortgezet, in aanwezigheid van dansers en choreografen.

Alexandra Radius Prijs

Tijdens het gala wordt de Alexandra Radiusprijs uitgereikt. Deze wordt sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan een danser van Het Nationale Ballet die zich in het voorgaande seizoen op bijzondere wijze heeft onderscheiden. De prijs is in het leven geroepen door Alexandra Radius, die samen met haar echtgenoot en danspartner Han Ebbelaar wereldberoemd werd. Vorig jaar ging de prijs naar eerste solist Remi Wörtmeyer.

Het Zwanenmeer

Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden in 1988 met Het Zwanenmeer zowel de balletmuziek als de danskunst naar een hoger niveau. Het Nationale Ballet danst Het Zwanenmeer in de versie van Rudi van Dantzig, voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet.

Klik hier voor meer informatie over het gala. Kaarten zijn online te bestellen op de website van Het Nationale Ballet.