Het Nationale Ballet en ICKamsterdam organiseren workshop

Het Nationale Ballet en ICKamsterdam organiseren workshopAls officiële kick-off van de samenwerking tussen Het Nationale Ballet en ICKamsterdam presenteren beide gezelschappen de workshop Le Corps du Ballet voor jonge makers. De workshop wordt gegeven voor jonge choreografen en dansers van Het Nationale Ballet en ICKamsterdam. Van woensdag 10 tot en met zondag 14 april ontmoeten zij elkaar in Het Muziektheater in Amsterdam.

Le Corps du Ballet is de naam die is gegeven aan een door ICKamsterdam opgerichte reeks activiteiten die tot doel hebben het klassieke ballet van binnenuit te vernieuwen. Voorstellingen, symposia en workshops maken deel uit van de activiteiten.

In deze workshop staat de relatie tussen hedendaagse dans en klassiek ballet centraal. ‘Op welke manier inspireert hedendaagse dans het klassieke ballet en andersom?’ en ‘wat zijn de overeenkomsten tussen klassiek getrainde dansers en dansers getraind in moderne technieken?’ zijn vragen die aan de orde komen. Het doel van de workshop is de gezamenlijke kracht en de mogelijkheden van het klassieke ballet te (her)ontdekken.

Van Het Nationale Ballet nemen onder andere Remi Wörtmeyer, Peter Leung, Matthew Pawlicki-Sinclair en Ernst Meisner deel aan de workshop. Choreografen Mor Shani en Florentina Holtzinger zijn uitgenodigd namens ICKamsterdam om de workshop te volgen.

Zakelijk leider van Het Nationale Ballet Janine Dijkmeijer geeft aan dat het gezelschap talentontwikkeling zeer belangrijk vindt en een platform wil bieden aan jonge choreografen die nieuw werk willen maken gebaseerd op de klassieke ballettechniek. “Deze workshopdagen vormen voor dansers uit het tableau van Het Nationale Ballet een prima opstap om zich verder te kunnen ontwikkelen in het choreograferen”, aldus Dijkmeijer. Ook vindt Het Nationale Ballet de samenwerking met stadsgezelschap ICKamsterdam van groot belang.

Foto: Lambtron, verkregen via Wiki Commons