Het Nationale Ballet: BACK TO BACH

Het Nationale BalletHet Nationale Ballet brengt met het programma Back to Bach een eerbetoon aan een van de grootste componisten aller tijden: Johann Sebastian Bach, die nog altijd een onuitputtelijke inspiratiebron is voor choreografen wereldwijd. Back to Bach bestaat uit vier balletten, ieder gedanst op muziek van Bach. De balletten zijn van Hans van Manen, Krzysztof Pastor, David Dawson en de nieuwe Nederlandse choreograaf Ernst Meisner.

Back to Bach is te zien van 11 oktober tot en met 19 oktober 2014. In mei 2015 reist het programma langs negen Nederlandse theaters in Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Groningen, Maastricht, Eindhoven, Arnhem, Heerlen en Breda.

BACK TO BACH

Bach swingt, weten veel choreografen. Johann Sebastian Bach (1685 – 1750) heeft nooit specifiek muziek voor dans geschreven, maar in zijn suites heeft hij wel veel dansvormen verwerkt. Niet alleen deze, ook veel van zijn andere composities zijn geschikt om op te dansen.

Hans van Manen

Meesterchoreograaf Hans van Manen heeft maar liefst elf balletten gemaakt de op muziek van Bach. Voor dit programma stelt hij een ‘nieuw’ ballet samen waarin hij put uit een aantal van deze elf balletten.

Ernst Meisner

De wereldpremière in dit programma is afkomstig van Ernst Meisner, voormalig danser van Het Nationale Ballet en inmiddels werkzaam als choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company. Ernst is een jonge, Nederlandse choreograaf die een grote affiniteit met barokmuziek heeft. Landelijke bekendheid verwierf hij met Het Nationale Canta Ballet, de kleutervoorstelling De Kleine Grote Kist en On the steps Of/To, die hij maakte voor de heropening van het Stedelijk Museum Amsterdam in 2012.

Krzysztof Pastor

In Light and Shadow, gemaakt voor Het Nationale Ballet in 2000 door vaste choreograaf Krzysztof Pastor, opent met een duet op de aria uit de beroemde Goldbergvariaties. Tegen een achterwand van schuin oplopende panelen met lichtspleten verschijnen vervolgens achttien dansers die elkaar opjagen in een bonte verzameling van historische kostuums, op Derde orkestsuite (Ouverture, Air, Gavotte, Bourree en Gigue) van Bach. In Light and Shadow is inmiddels door meerdere gezelschappen in het repertoire opgenomen.

David Dawson

David creëerde A Million Kisses to my Skin voor Het Nationale Ballet eveneens in 2000 en het ballet betekende zijn internationale doorbraak. De lichtheid en vreugde die spreekt uit de muziek van Bach, het Piano concerto in D mineur (BWV 1052), verwerkte hij in pure klassieke ballettechniek tot een choreografie. A Million Kisses to my Skin was het eerste ballet van David Dawson waarin Igone de Jongh een rol danste, nu veertien jaar geleden. Het ballet wordt door gezelschappen wereldwijd uitgevoerd en is sinds de oorspronkelijke creatie voorzien van nieuwe kostuums en toneelbeeld.

Voor meer informatie over Back to Bach en het bestellen van kaartjes ga je naar de website van het Nationale Ballet.

Meer inspiratie