Het ballet der balletten, Het Zwanenmeer opnieuw uitgevoerd

Het Zwanenmeer, screenshot youtubeIn dit jubileumseizoen brengt Het Nationale Ballet een aantal klassieke producties opnieuw voor het voetlicht. Te beginnen met de veelgeprezen versie van Het Zwanenmeer van Rudi van Dantzig uit 1988. Voor zijn bewerking van dit ‘ballet der balletten’, dat draait om liefde en misleiding, liet Van Dantzig, de voormalig artistiek directeur van Het Nationale Ballet, zich met name inspireren door de muziek van Tsjaikovski.

Van Dantzig respecteerde de overgeleverde delen van de ‘standaardversie’ van Marius Petipa en Lev Ivanov uit 1895, maar koos voor het overige voor een minder oppervlakkige, meer menselijke interpretatie. Daardoor blinkt zijn productie uit in emotionele zeggingskracht. De imponerende decors en kostuums van Toer van Schayk lijken te zijn ontleend aan de ‘gouden’ schilderijen van de zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters.

Het ZwanenmeerWin nu kaarten voor deze voorstellingop 8 of 10 november. Klik hier!De première op 17 oktober wordt gedanst door Anna Tsygankova en Matthew Golding. Zij zijnonlangs door Wiebke Hüster in de Frankfurter Allgemeine Zeitung uitgeroepen tot “een van de volmaaktste paren uit de hedendaagse danswereld.”