Henny Jurriëns Studio

Henny Jurriëns Studio viert 25-jarig jubileum

Inmiddels meer dan een kwart miljoen gevolgde lessen, door dansers uit 50 verschillende landen.

De organisatie 

In 1995 werd de Henny Jurrïens Stichting (HJS) in Amsterdam opgericht, genoemd naar een van de belangrijkste en meest aimabele balletdansers die Nederland ooit gekend heeft. Onder de naam Henny Jurriëns Studio biedt de stichting al 25 jaar dagelijks trainingen aan professionele dansers aan, in ballet, contemporary dans en andere dansstijlen. Daarnaast organiseert de stichting ook regelmatig workshops, eveneens op professioneel niveau. Bij alle activiteiten ligt de nadruk op het in stand houden en verder ontwikkelen van de talenten en vaardigheden van de ‘fysiek getrainde’ danser. De (gast)docenten die de lessen en workshops verzorgen, zijn verbonden aan c.q. afkomstig van toonaangevende dansgezelschappen van over de hele wereld.

De groei van Henny Jurriëns Studio

De Henny Jurriëns Studio is uniek in Europa en onmisbaar voor de freelance danswereld in Amsterdam en Nederland. Dansers van 50 verschillende nationaliteiten volgen de dagelijkse lessen of de ‘Summer Intensive’-programma’s van de Henny Jurriëns Studio. Meer dan een kwart miljoen lessen zijn inmiddels afgenomen, door dansers van opeenvolgende generaties. De stichting heeft in de 25 jaar van haar bestaan op veel plekken in Amsterdam haar studio’s gehad: in Het Plancius gebouw (nu Verzetsmuseum), in de Laurierskerk, de Parkkerk, bij Danswerkplaats Amsterdam, op de Rozendwarsstraat, de Bellamystraat en nu hopelijk permanent in de Chassékerk, op de grens van Amsterdam-Oudwest en De Baarsjes.

In het jubileumjaar is een aantal activiteiten gepland ter viering van het jubileum:

  • De uitgave van een jubileumboek
  • De presentatie van het boek wordt gekoppeld aan de premièrevoorstelling van Giselle op 21 februari 2020, die door Het Nationale Ballet wordt opgedragen aan de voormalig eerste solist van het gezelschap Henny Jurriëns
  • Een masterclass ‘Gaga’, gegeven door de Israëlische meesterchoreograaf Ohad Naharin op woensdag 26 februari
  • Vertoning van de veelgeprezen film van Tomer Heymann over Naharin: Mr. Gaga op maandag 24 februari
  • Een masterclass-week met de Nederlandse choreografe Anouk van Dijk
  • Een jubileumvoorstelling met optredens van de HJS-dansers

De Henny Jurriëns Stichting ontvangt subsidie van het Amsterdams Fonds voor de Kunst.