Dario Tortorelli, HARY en HARY XLab

HARY XLab – Oproep voor participanten 60+

Kunstenaar/Choreograaf Dario Tortorelli zoekt participanten boven de 60 jaar, die geïnteresseerd zijn om deel uit te maken van zijn artistieke onderzoek, aankomende september in Maastricht. Deelname is gratis en mogelijk tot 13 september. Dans- of toneelervaring is niet vereist. In zijn performancereeks HARY schept hij via het perfecte, gedroomde karakter en de vrijheid van het lichaam, een metafoor voor het leven en de dood. Zo creëert hij een hypnotiserend beeld met een  sterk begrip voor sensitiviteit.

HARY, het eerste deel van deze reeks, ontstond in samenwerking met De Nederlandse Dansdagen Maastricht, Fashionclash Maastricht en Museum Aan het Vrijthof in het kader van (OLD) Fashion(ed). HARY is een solo over het ouder wordende lichaam, dat zich hypnotiserend door de ruimte beweegt en oneindig op het netvlies achterblijft.  Deze solo voor de 70-jarige Hary creëerde hij in samenwerking met edelsmid Anke Huyben en papierschepper Leo Hoegen. De performance groeide uit tot de versie HARY +++++, voor vijf performers en was te zien tijdens De Nederlandse Dansdagen 2014.

Nu werkt Dario Tortorelli aan een XL versie, voor een nog grotere groep performers. In het HARY XLab leren de deelnemers in drie sessies het eenvoudige bewegingsmateriaal en onderzoeken zijn samen met Dario de mogelijkheden van de uitbreiding van de performance reeks. Iedereen boven de 60 jaar die nieuwsgierig of geïnteresseerd is, kan zich aanmelden. Na de drie sessies zal er een publieke presentatie plaats vinden van het werkproces met de deelnemers van HARY XLab.

Over performance HARY en HARY XLab

In HARY en HARY +++++  bewegen de performers als een hypnotiserend droombeeld. In slow motion draaien ze oneindig om hun eigen as, wat een gevoel van tijdloosheid geeft. Ze dragen zwarte zonnebrillen, papier geschepte torso’s omkleden hun naakte bovenlichamen. De torso’s bestaan uit talloze lagen papier, die langzaam van de huid losraken. Als eierschalen breken de sculpturen open. In HARY+++++ groeien de performers langzaam tot een eenheid, door de gedeelde esthetiek, maar ook hun gedeelde expressie van bewustzijn en sfeer. Tot zij één kern van verzamelde individuen vormen.

Dario Tortorelli, HARY en HARY XLab

Tijdens de sessies leer je meer over het proces van de HARY-performancereeks en zullen Dario en Hary zelf je het eenvoudige bewegingsmateriaal aanleren. Met de groep onderzoekt Dario op welke manier deze kern nog meer opengesteld kan worden, om zo een tijdloos beeld te creëren dat nog sterker en concreter is dan voorheen. Er wordt gewerkt aan de transitie van individu naar een gedeeld personage. Sleutelbegrippen voor de sessies: concentratie,  bewustzijn, expressie, sfeer en het ervaren van tijdloosheid.

HARY XLab is onderdeel van het programma The Art of Impact. Dit programma is een initiatief van de Minister van OC&W. Het onderzoekt de impact van kunst binnen sociale gemeenschappen en stimuleert kunstenaars om hun praktijk te delen en te articuleren met deze groep en het publiek.

Context van Dario Tortorelli's repetoire

Het repetoire van Dario vormt zich door een constante zoektocht naar de ontwikkeling van het perfecte beeld; een karakter genaamd ROMEO HEART. Het is zijn verlangen om dit karakter te worden, maar kan dit nooit vervullen. Dit gegeven beweegt het zelf, fysiek en mentaal, als lopen, in een richting van ruimte en tijd. Sinds 2009 exploreert Dario dit karakter in de vorm van korte performances en visuele studies. Het beeld van dit karakter ontwikkelt hij op het niveau van identiteit, gender en personificatie. Door een veelvoud van genders/beelden die het leven van het karakter hebben beïnvloed, in die tijd toen het nog slechts een lichaam was, onderzoekt hij wat het lichaam ondergaat om dit ‘uiteindelijke’ karakter en onsterfelijk beeld te worden.

Sessies met choreograaf Dario Tortorelli 

De laboratoriumsessie vinden plaats in Maastricht op 20, 25 en 26 september. Op 27 september vindt er een publieke presentatie (geen voorstelling) plaats om het werkproces te delen met een publiek. Alle sessies duren 3 tot 4 uur.

De eerste sessie is een introductie van Dario Tortorelli , een presentatie van de performance HARY +++++ met Hary en de vier andere performers en een korte bewegingsworkshop. In de tweede en derde sessie werkt Dario met de participanten aan het creëren van een atmosfeer en de transitie van individu naar een gedeelde personificatie van HARY.

Tijd en precieze plaats worden later bekend gemaakt.

Aanmelden en meer informatie

U kunt zich tot 13 september aanmelden door een e-mail te sturen met uw gegevens; naam, leeftijd, adres, telefoonnummer en eventueel een foto, aan Jannita Jáuregui: noralyproductions@gmail.com of een voicemail achter te laten op 06-46741919.

Ga voor meer informatie naar de website (in het Engels) van Dario Tortorelli, of naar zijn Facebookpagina