Hans van Manen vertelt over Live tijdens danslezing KNAW

Dans heeft ook een wetenschappelijke kant. Deze belicht de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie voor Kunsten) in twee lezingen over dans. Op 2 september zal choreograaf Hans van Manen geïnterviewd worden over zijn choreografie Live. Daarnaast vindt op 24 september een debat plaats naar aanleiding van de film Symmetry, waarin dans en opera samenkomen met het wetenschappelijke instituut Cern in Zwitserland.

In de reeks Uit de kunst staat elke maand een van de leden van de Akademie van Kunsten centraal. Dit keer is dat choreograaf Hans van Manen. Hij vertelt over zijn legendarische solo Live uit 1979, dat vanaf 12 september in reprise gaat in het Muziektheater. Na afloop interviewt theaterjournalist Annette Embrechts de choreograaf over zijn persoonlijke leven, de emancipatie van dansers en de combinatie tussen kunst en wetenschap. Ook wordt een fragment uit Live getoond met eerste soliste Igoné de Jongh van Het Nationale Ballet. In Live volgt een cameraman met zijn camera een danseres, waarmee een constant spel van aantrekken en afstoten ontstaat.

Dansfilm Symmetry roept vragen op

In de dans- en operafilm Symmetry en de bijbehorende documentaire Symmetry Unravelled komen de kunsten en wetenschap op unieke wijze samen. Filmmaker Ruben van Leer combineerde dans en opera met de hightech omgeving van de Large Hadron Collider in het Zwitserse Cern. Naar aanleiding van deze film organiseert de KNAW een debat over de vraag of kunst en wetenschap van elkaar kunnen leren. Hoe stappen kunstenaars en wetenschappers over hun eigen grenzen heen? En waarom voert het CERN eigenlijk een kunstbeleid? Deze en andere vragen komen aan bod in een debat waar Van Leer bij aanwezig is.

Ga voor meer informatie over de danslezingen naar de website van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Kunsten.