Holland Dance Festival

Hét internationale dansfestival van Nederland is geopend!

Tijdens de opening van de zeventiende editie van het Holland Dance Festival is voor de zevende keer de Jiří Kylián Ring uitgereikt, in aanwezigheid van Hunne Koninklijke Hoogheden Prinses Beatrix, Prins Constantijn en Prinses Laurentien der Nederlanden. Twee jaar achter elkaar ging de ring naar twee personen, dit jaar gaat de ring naar één persoon: Marian Sarstädt. Zij ontving de ring vanwege haar belangrijke werk voor de Nederlandse danswereld.

De ring werd overhandigd door de winnaars van de ring in 2018: Alexandra Radius en Han Ebbelaar, het beroemdste danspaar van Nederland.
Marian Sarstadt was danseres bij Marquis de Cuevas, Nederlands Dans Theater en American Ballet Theater. Daarna werd zij docente en balletmeester bij Scapino Ballet. In 1982 werd ze benoemd tot artistiek leidster van de dansvakopleiding van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag, een functie die ze tot 2002 vervulde. In 1999 trad zij ook toe tot de artistiek staf van Nederlands Dans Theater en functioneerde daar onder andere ook als artistiek leidster. Sinds 2004 is zij internationaal een veel gevraagd docent. Marian won eerder al verschillende prijzen voor haar bijdrage aan de Nederlandse dans.

Holland Dance Festival

Sinds 1987 opent het Holland Dance Festival in 2020 voor de 17e keer een venster op de wereld van de internationale dans. Er is veel te ontdekken in ons exclusieve programma. In drie weken tijd presenteren wij 55 voorstellingen van 17 producties met deelnemende danskunstenaars uit 22 verschillende landen, waarvan het grootste deel Nederlandse primeurs zijn. Het programma van deze editie is daarmee op zijn zachtst gezegd rijk en veelzijdig.

Den Haag is het kloppende hart van het festival, met daarnaast de steden Delft, Amsterdam en deze editie voor het eerst in Tilburg.

Jiři Kylián Ring

De Jiři Kylián Ring uitreiking is een gezamenlijk initiatief van voormalig directeur van de Nederlandse Dansdagen Leontien Wiering en artistiek directeur van het Holland Dance Festival Samuel Wuersten. De ring is in 2006 ingesteld uit bewondering voor Kyliáns meesterschap. Aan Jiři Kylián werd gevraagd de ring op termijn door te geven aan een kunstenaar die net als hij een inspirator en vernieuwer is binnen de danswereld.