Liefde van Maas theater en dans, foto: Phile Deprez

Guy Corneille en Liefde (Maas td) winnen Gouden Krekel

Guy Corneille (27) en Liefde van Maas theater en dans kregen een Gouden Krekel uitgereikt tijdens de laatste dag van het Theater Festival in Amsterdam. Deze jeugdtheaterprijs krijgt Corneille in de categorie ‘meest indrukwekkende podiumprestatie’ voor zijn rol in The Basement van De Dansers, in samenwerking met Theater Strahl en Wies Merkx. Liefde is de ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ van het afgelopen jaar.

Het Limburgse gezelschap Maas theater en dans is meer in de prijzen gevallen. In de categorie ‘meest indrukwekkende jeugdproductie’ ontving Sell Me Your Secret (13+) al een Zilveren Krekel 2017. Ook Elements of Freestyle (8+) van ISH Dance Collective behoort ook tot de winnaars van een Zilveren Krekel. De winnaars van de Zilveren Krekel waren automatisch genomineerd voor de Gouden Krekel. 

Het Utrechtse gezelschap De Dansers, waar Corneille samen met Josephine van Rheenen ook de artistieke directie vormt, is gespecialiseerd in dansconcerten. Voorstellingen waarbij dansers en muzikanten elkaars plek innemen op het podium en de grenzen tussen de disciplines vervagen. Het komende seizoen staat Corneille zelf nog zeker veertig keer op het podium in theaters in Nederland en het buitenland.

Jury over Guy Corneille                                                   

Uit het juryrapport van de VSCD-Jeugdtheaterjury: “Guy Corneille is muzikant, componist, singer-songwriter en performer: een multi-talent dat zo vanzelfsprekend en gemakkelijk schakelt tussen dans en muziek, dat geen van deze disciplines bij hem om voorrang strijden. Met minimale muzikale middelen creëert hij wonderschone liedjes die stoppen zonder te eindigen. Hij schuwt ook het stevige rockwerk niet. Onderwijl blijft hij een mooie performer, een natuurlijke danser, onnadrukkelijk aanwezig en toch overal zichtbaar. In The Basement drukt hij impliciet zijn stempel en strooit hij met virtuositeit. Hij voorziet het fenomeen dansconcert voor jonge mensen van nieuwe, verse inhoud.” 

Jury over Liefde van Maas theater en dans

De jury: “Acht performers geven een innemend inkijkje in het spel der ongemakken, van voelen en gevoel. Ze doen niet wat ze zeggen en liegen met hun lichaam. Tot er aan het slot geen ontkomen meer aan is en iedereen zich overgeeft aan een van de meest ontwapenende uitsmijters van dit seizoen: een waterballet in Bollywood-sfeer. Knap wie het daarbij droog houdt. Regisseur Moniek Merkx heeft met acht performers niets minder gemaakt dan een hartstochtelijke ode aan De Liefde, een warmbloedig cadeau voor pubers, kinderen, ouders, grootouders en, ja, voor wie niet? Gul komisch, ontwapenend en onstuimig bewegingstheater op een pakkende elektronische soundtrack van Joop van Brakel, in een doeltreffend decor.” 

Lees hier het volledige juryrapport.

Meer inspiratie