Groot dansfotograaf Hans van den Busken overleden

Fotograaf en cineast Hans van den Busken specialiseerde zich in dansfotografie. Onder vele de beroemdheden fotografeerde hij bijvoorbeeld danslegende Rudolf Noerejev. Vanaf de jaren vijftig werkte hij voor het Scapino Ballet, Het Nationale Ballet en voorloper Het Nederlands Ballet, het Nederlands Dans Theater en Cabaret Lurelei. Van den Busken is op 82-jarige leeftijd aan alzheimer overleden.

Danslessen bij Scapino

Beperkt door de vele afspraken die de reeds gevestigde fotograaf Maria Austria had met gezelschappen, moest Van den Busken zich vaak beperken tot een plekje in de coulissen. En zijn foto's per stuk verkopen. Om goede foto's te maken, moest hij creatiever en losser te werk gaan dan zijn concurrent. Zo is Van den Busken danslessen gaan volgen bij het Scapino Ballet. Met die opgedane kennis kroop de fotograaf nooit ‘op de danser’, maar liet altijd het hele lichaam zien. Of in het geval van een groot ensemble, schoot hij overzichtfoto’s. Met zijn kenmerkende zwart/foto's probeerde hij altijd de dynamiek van de dans vast te leggen. 

Spraakmakend cineast

Daarnaast heeft hij nog enkele malen gefotografeerd voor toneel en carabetvoorstellingen. Al zijn vooral twee filmopnamen mogelijk het spraakmakendst geweest. Pas na veertig jaar bleek hoe uniek de filmbeelden waren van Jacques Brel die zijn ‘Vlakke Land’ opnam. Dat gold ook voor een interview met kapitein Raymond Westerling die zich uitliet over de oorlogsmisdaden tijdens de politionele acties van Nederland in Nederlands-Indië. Minder spraakmakende beelden zijn de documentaires over de geschiedenis van de Stadsschouwburg en over mimespeler Rob van Reijn. Ook verfilmde hij Anton Tsjechovs Oom Wanja met Hans Croiset, Max Croiset en Sigrid Koetse.