Gronings community-art project Unblocked in volle gang

Unblocked Project van Edan GorlickiHet multimediale community-art project Unblocked is in volle gang. De Unblocked expositie bestaat uit twaalf installatiekunstwerken op zes bijzondere locaties in het centrum van Groningen en vindt plaats van 25 tot en met 31 mei. Unblocked laat de schoonheid zien van het alledaagse, bewegende en onvolkomen lichaam.

Unblocked Project

Sinds een paar maanden werken de in Groningen gevestigde choreograaf en bewegingsonderzoeker Edan Gorlicki en crossmedia kunstenares Francesca Bardaro samen aan Unblocked. Elk vanuit hun eigen discipline zoeken zij naar de relatie tussen het lichaam en persoonlijkheid, tussen (uiterlijke) beweging en de innerlijke pysche.

In dit community-art project werken de kunstenaars nauw samen met twaalf Stadjers . Deze deelnemers onderzochten in één-op-één improvisatiesessies onder leiding van Edan Gorlicki hun natuurlijke manier van bewegen en de samenhang tussen hun bewegingstaal en hun persoonlijke levensverhaal.

Ublocked expositie

De ervaringen van de deelnemers met het bewegingsonderzoek en hun eigen kijk op persoonlijke blokkades worden vertaald in twaalf interactieve, crossmediale kunstinstallaties, bestaande uit beeldende kunst, videoprojecties en live performance. De installaties laten de bezoeker de zoektocht meebeleven naar dagelijkse blokkades en naar een betere connectie met, en begrip van het eigen lichaam.

Edan Gorlicki

Over de afgelopen zes jaar heeft choreograaf Edan Gorlicki een bewegingsonderzoeksmethode ontwikkeld voor mensen van alle leeftijden, achtergronden, lichaamstypes, met en zonder danservaring. Deze methode noemt hij LAMA en refereert naar ‘the ability and authority to teach yourself’. Gorlicki gelooft dat we door middel van onze relatie met ons lichaam kunnen ontdekken wie we zijn en waarom we zo zijn.

In Unblocked gebruikt Gorlicki deze LAMA methode om de gemeenschap uit te dagen hun eigen fysiecaliteit te verkennen. Wat kunnen we van ons lichaam leren? Is onze persoonlijkheid aan ons lichaam verbonden? En kunnen we aanwezig en bewust zijn?